Alprestaurang begravd av lavin

40 personer befann sig i restaurangen

NYHETER

En alprestaurang i den schweiziska kantonen Graubünden begravdes på torsdagen under en lavin. Omkring 40 personer befann sig i restaurangen, som ligger i ett pistområde i Films.

Restaurangen på 1800 meters höjd är inbyggd i berget, vilket antas ha förhindrat en katastrof. Troligen kom ingen människa till skada. Räddningsarbetet var emellertid för besvärligt för att helikopter skulle kunna användas, och räddningsmanskap var under dagen på väg mot restaurangen på skidor.

Trafikled stängdes på grund av vädret

Det dåliga vädret ledde i onsdags kväll också till att den nordsydliga huvudleden genom Schweiz, en trafikled som passerar genom Gotthardpasset, måste stängas. 250 långtradarchaufförer tvingades övernatta på parkeringsplatser och vägen förblev stängd under torsdagen.

Däremot kunde man öppna järnvägslinjen via Gotthard, som också stängdes efter ett ras i onsdags.

Den senaste veckan tros tio människor ha omkommit i laviner i Alperna. En svensk skidåkare befaras vara bland de omkomna.

Lavinfara även i Polen

Från främst Tyskland, Österrike, Polen och norra Ungern rapporterades blixthalka och snöyra under torsdagen och trafikkaos uppkom på flera motorvägar. Hundratals olyckor inträffade bara i Tyskland.

I Ungern är cirka 120 samhällen isolerade och minst fyra dödsoffer har krävts sedan busvädret började i tisdags. I Slovakien är ett sextiotal byar avskurna av snön.

Stor lavinfara råder inte bara i Alperna utan också i polska Tatrabergen.

Längre söderut i Europa regnat det mycket. Både Albanien och Bulgarien skapar översvämningar stor problem, rapporterar Reuters.

TT