Saddam avgör om det blir krig

8 viktiga frågor och svar om konflikten i Irak

1 av 2 | Foto: AP
Blixbesök hos Blair I går informerade chefen för FN:s vapeninspektörer i Irak, Hans Blix, den brittiske premiärministern Tony Blair i London om den senaste utvecklingen.
NYHETER

Bollen ligger hos Saddam Hussein.

Han är i dag den ende som kan stoppa ett krig mot Irak.

Men då måste han ge sig för Hans Blix.

Klockan tickar en stund till. Sen går alarmet.

Vad måste Saddam göra för att undvika en attack?

Minimum tre saker.

Låta vapeninspektörerna använda spaningsplan av typen U2 för att övervaka vad som händer på marken i Irak.

Irakiska vetenskapsmän måste låta sig intervjuas utan närvaro av Saddams överrockar.

Irak måste bevisa vad de har gjort med de kemiska och biologiska vapen de påstår att de förstört.

Kan Hans Blix tvinga fram de här eftergifterna när han besöker Bagdad i helgen?

I går kom första tecknet när Irak meddelade att en vetenskapsman gått med på att låta sig intervjuas. Viker sig inte Saddam är det Blix sista resa till Bagdad. Saddam vet att Blix rapport den 14 februari är avgörande. Upprepar Blix att Irak inte samarbetar fullt ut blir det startsignalen för krig.

Räcker det om Saddam uppfyller de tre punkterna?

Bara för att vinna ytterligare lite tid. Saddam måste också plocka fram några av de vapen han troligen gömmer och få det att se ut som om han verkligen nedrustar. Först då finns en chans att USA ställer in kriget.

Har Saddam insett allvaret?

En diktator som Saddam lever i en isolerad värld. Det är svårt att veta hur mycket av obehagliga sanningar hans närmaste släpper fram till honom. Om den usla stridsviljan i armén. Om de omoderna stridsvagnarna eller om stridsflygplanen som inte har en chans att lyfta innan de blir pulvriserade av USA:s flygvapen.

Vis av Gulfkriget måste Saddam ändå begripa att USA verkligen tänker anfalla. Att det inte är ett tomt hot.

Finns tecken på att Saddam är på väg att vackla?

Inte ännu. I går avvisade Irak kategoriskt allt det som Colin Powell lagt fram som bevis. Den offentliga oenigheten i FN gör att Saddam fortfarande ser ett manöverutrymme. Han hoppas förmodligen att bara han lyckas avvärja ett krig mars månad ut så har han klarat sig till i november. I april stiger temperaturen drastiskt i Irak och USA är tveksamt till att inleda en attack så sent.

Kan han lura omvärlden?

Saddam är en överlevare. En skicklig taktiker. Problemet är att han de senaste tolv åren visat många av sina tricks. USA kan dem och är den här gången fast beslutet att inte låta Saddam komma undan.

Hur stor är möjligheten att Saddam ska acceptera ett erbjudande om exil?

Rätt liten. Saddam skulle aldrig kunna lita på försäkringar om fri lejd. Dessutom vet han att många vill se honom död. Hur länge skulle han överleva i en villa på Franska Rivieran eller i Libyen?

Hur lång tid har Saddam på sig?

Klockan har varit samtalsämnet de senaste dagarna. Strax efter 11, fem i tolv, nästan midnatt har det hetat. Vilken metafor man än använder måste Saddam handla nu om han vill undvika ett krig.

Detta händer den närmaste framtiden

AFTONBLADET IGÅR:

Wolfgang Hansson