Baby misshandlades - föräldrarna dömda

Flickan kan få men för livet

NYHETER

Den sex veckor gamla babyflickan hade livshotande skador när hon kom in till sjukhuset.

Hennes föräldrar medgav att de varit hårdhänta mot flickan några gånger.

Idag dömdes de för misshandeln. Pappan fick tre års fängelse, mamman fick dagsböter.

Pappan till den sex veckor gamla flickbaby som misshandlades i Sundsvall i december förra året, fick på fredagen sin dom i tingsrätten. Tre års fängelse för grov misshandel och misshandel. Han ska dessutom betala skadestånd på 190 000 kronor.

Mamman dömdes till dagsböter för misshandel.

-Domen blev ungefär som man kunde vänta sig. Mamman har erkänt ett nyp i kinden på babyn, säger Per Larsson, mammans advokat.

-Jag är tillfreds med att tingsrätten värderade bevisningen som man gjorde när det gäller min klient, säger han.

Per Larsson säger att mamman nu inriktar sig på att få tillbaka vårdnaden av sitt barn.

Förutom dagsböter ska mamman betala ett skadestånd på 6000 kronor.

Kände sig inte beredd att bli pappa

Mamman och pappan är bara nitton år gamla. I förhör har pappan uppgett att han först kände att han inte var beredd att få ett barn och att han inte ville ha det. Mamman har sagt att han verkade chockad.

Han ändrade sig dock senare och säger sig ha blivit glad när barnet föddes. Han hade dock svårt att förstå vad som förväntades av honom som pappa och att han var bekymrad över situationen.

När han kände sig provocerad hade han svårt att hålla tillbaka sina aggressioner och blev arg. Han tyckte det var jobbigt när det lilla barnet skrek på nätterna.

Pappan var ensam med barnet

Pappan förnekar att han utfört misshandeln och säger att skallskadorna uppstått genom en olyckshändelse..

Den tredje januari blev pappan lämnad ensam med barnet när mamman åkt för att handla. Han satt i fåtöljen och babyn låg på hans ben med huvudet vänt från honom. Enligt pappan dåsade han till och då ska barnet ha trillat i golvet. Flickan slog huvudet i golvet och började skrika. Han lade på is och barnet slutade skrika efter en halv minut. Han tyckte då att flickan verkade må bra. Flickan fick en stor bula i huvudet.

Efter det blev flickan sämre. Nästa dag syntes blåmärkena tydligt och han var varm. Hennes skrik lät annorlunda. På kvällen andades den lilla flicka även annorlunda och det var då föräldrarna kontaktade sjukhuset.

Vårdades på intensiven

Den sex veckor gamla flickan var allvarligt skadad när hon med sina föräldrar kom till akutmottagningen på sjukhuset i Sundsvall. Hon hade svullnader och kramper. Mamman undrade om barnet skulle överleva. Läkarna där konstaterade att flickan blivit misshandlad sedan födseln och larmade polisen. Flickan var så illa däran att hon fick vårdas på intensivvårdsavdelningen.

Idag är hon på bättringsvägen men ingen vet om hon kommer att få framtida men av sina skador. Skallen har frakturer och det finns risk för bestående hjärnskador.

Flickan har blivit omhändertagen av de sociala myndigheterna.

Enbart dömda för skallskador och nyp

De utdömda straffen mot föräldrarna handlar uteslutande om de skallskador babyn fått och det nyp mamman gett barnen på kinden.

Under förhandlingarna i tingsrätten klarlades det att babyn också haft andra skador, som brott på revbenen, båda lårbenen, vänster fotled och käkbenet.

Åklagaren yrkade att föräldrarna skulle ställas till svars för det.

Men tingsrätten skriver i sin dom att åtalet som rör de skadorna ska ogillas.

Orsaken är att åklagaren inte utrett när varje skada uppkommit, eller visat ett tänkbart händelseförlopp kring skadan, och inte heller pekat ut vem av föräldrarna som eventuellt gjort sig skyldig till att de uppkommit, skriver tingsrätten.

När det gäller de livshotande skallskador som babyn fått, konstaterar tingsrätten att de orsakats av yttre våld.

Rätten gör bedömningen att pappan skadat babyn med uppsåtligt grovt våld.

Susanna Vidlund, TT