De tar över vänsterpartiet

Ulla Hoffmann och Ingrid Burman leder v ett år framåt

1 av 2 | Foto: BÖRJE THURESSON
Ulla Hoffmann blir förste vice ordförande i vänsterpartiet fram till nästa partikongress.
NYHETER

Ulla Hoffmann, 60, och Ingrid Burman, 50, är vänsterpartiets nya ledare.

Duon ska leda partiet det närmaste året.

Efter Gudrun Schymans avhopp hamnade vänsterpartiet i en akut ledarkris. Klockan fyra på fredagen presenterades den tillfälliga lösningen:

Fram till fram till den ordinarie partikongressen den 19-22 februari 2004 ska Ulla Hoffmann och Ingrid Burman leda vänsterpartiet.

Ulla Hoffmann blir förste vice ordförande och Ingrid Burman andre vice ordförande. Samtidigt valdes Ulla Hoffmann in i partiets verkställande utskott, där Ingrid sitter sedan tidigare.

”Dugliga och kompetenta”

– Det är två dugliga och kompetenta kvinnor som vänsterpartiet valt att vikariera efter Gudrun Schyman. Å andra sidan är det två relativt okända politiker, säger Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin.

Hon säger att de två har ett starkt stöd internt, men att det likafullt var ett oväntat besked.

– Jag tror inte att det var någon som för tolv dagar sedan trodde att de var dessa som skulle ta över, säger Lena Mellin.

I förhandstipsen nämndes en rad andra namn, som Lars Ohly, Jonas Sjöstedt och Camilla Sköld Jansson. Men de tackade alla – i mer eller mindre tydliga ordalag – nej till posten som förste vice ordförande. Flera sa sig dock tidigt vara beredda att ta uppdraget som andre vice ordförande.

– De andra hade inte lika stort stöd. Lars Ohly hade säkert haft det om han inte hade slagit ifrån sig med armar och ben, säger Lena Mellin.

Osäkert in i det sista

Valet var dock osäkert in i det sista. Partiet har inte haft lätt att få fram kandidater. Och en timme före fredagens partistyrelsemöte hade ledamöterna fortfarande inte fått något förslag på tillförordnade ledare.

– Oavsett vad man kan tro är det här inte ett eftertraktat uppdrag, i synnerhet inte när det är ett tillfälligt uppdrag, sa partistyrelseledamoten Mats Einarsson till TT före mötet.

De nya namnen presenterades på en presskonferens direkt efter partistyrelsens möte. Partisekreterare Pernilla Zethraeus berättade att beslutet togs efter ”några timmars konstruktiv debatt”. Tidigare under dagen sa hon till TT att dagens val av ledning inte är någon markering av vem som kommer att leda partiet efter den ordinarie partikongressen.

Specialiserade på sociala frågor

Mattias Lundell, Fredrik Lindén, Leif-Åke Josefsson