Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Morfar: Straffet är ändå för lågt

Styvpappans fängelsedom höjd till fem år

    112 000 skrev på Aftonbladets upprop om skärpta straff för barnmisshandel.

    I går avkunnades domarna mot styvpappan i Stockholm som stampade ihjäl sin flickväns 3-årige son och det unga paret från Sundsvall som misshandlade sin sexmånaders dotter.

Styvpappan i Stockholm dömdes av hovrätten till fem års fängelse. Pappan i Sundsvall fick tre år.

Svea hovrätt skärper straffet för den man som stampade ihjäl sin treårige styvson Marlain. Han får nu fem års fängelse.

Straffet är fortfarande för lågt menar pojkens morfar, Matanu Zola.

  "Jag är ledsen och arg" Treåringens morfar, Matanu Zola, är upprörd över domen. "Styvpappan kommer att bli fri och kan fortsätta leva sitt liv. Mitt barnbarn kommer aldrig tillbaka", säger han. När styvpappan i höstas dömdes till 3,5 års fängelse i tingsrätten blev domen hårt kritiserad, den ansågs vara för mild. Foto: PETER KJELLERÅS

Matanu Zola sitter i sitt vardagsrum. Väggarna pryds av fotografier av hans sju barn, däribland porträttet på treåringens mamma.

- Jag är ledsen, besviken, arg och upprörd. Svea hovrätt dömde inte som vi hade hoppats, straffet är fortfarande för lågt.

Tingsrätten har tidigare dömt den 30-årige styvpappan till tre och ett halvt år.

"Nästan uppsåtligt"

Stockholms tingsrätt hänvisade till ett liknande fall som avgjorts i Högsta domstolen. Men i det fallet överlevde barnet. Att treåringen dog anser Svea hovrätt är en väsentlig skillnad.

- Genom att pappan visat i det närmaste likgiltighet för effekten av sitt handlande ligger den gärning han gjort sig skyldig till nära gränsen till ett uppsåtligt dödande, skrev hovrätten i domen som kom i går.

Men saknaden efter sitt barnbarn och ilskan över det som hänt ger Matanu Zola kraft att driva fallet vidare.

- Styvpappan kommer att avtjäna sina år i fängelse, sedan blir han fri och kan fortsätta leva sitt liv. Mitt barnbarn kommer aldrig tillbaka. Därför måste vi fortsätta att kämpa för hans skull.

Dödsorsaken var en akut bukhinneinflammation, orsakad av ett hål på tjocktarmen. Hålet och flera andra skador, som revbens- och bäckenbensfraktur, har uppstått av "trubbigt våld". Eftersom våldet inte varit direkt och omedelbart dödande bedöms gärningen som grov misshandel och vållande till annans död.

"Han har slagit förut"

- Det var inte första gången han slog pojken. Det vet vi, säger Matanu Zola.

Mamman, som kom hem och fann pojken gråtande, döms även i hovrätten för vållande till annans död. Genom att inte se till att pojken fick adekvat vård har hon av oaktsamhet vållat barnets död, anser domstolen.

Straffet blir villkorlig dom och 60 dagsböter.

Styvpappan har berättat att pojken bajsat i byxorna efter att han tagit av honom blöjan. Han blev irriterad över att barnet inte kunde säga att han behövde gå på toaletten. Men han blev inte så arg att han slog honom.

Sin sista kväll i livet sa pojken dock: Pappa slå.

Anders Johansson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet