1900 dagisplatser spekulerades bort

NYHETER

När Lidingö stad sålde sitt energibolag skulle vinsten placeras säkert.

I stället spekulerades 150 miljoner kronor bort på börsen.

Värden motsvarande 1 900 dagisplatser har försvunnit.

Foto: ERIC ROXFELT
"ANSVARSLÖST" Bror Perjus, socialdemokratisk gruppledare i Lidingö, kallar kommunens aktieaffärer för skandalösa. På två år har värden motsvarande årskostnaden för barnomsorgen gått upp i rök.

Lidingö stad har ekonomiska problem. Förra årets underskott uppgick till 90 miljoner kronor och kommunen har tvingats höja skatten med 60 öre.

Samtidigt gör Lidingö stora förluster på börsen. Bara under 2002 gick över 100 miljoner kronor upp i rök.

- Men så länge vi inte sålt några aktier har vi inte förlorat något. Det här är en långsiktig placering, säger Paul Lindquist (m), kommunalråd i Lidingö.

Den socialdemokratiska oppositionen anser dock att kommunens borgerliga majoritet på ett ansvarslöst sätt spekulerat bort Lidingöbornas pengar.

- När börsen stod på topp gick Lidingö in och köpte. Man kunde inte ha gjort en sämre affär och det sa vi till dem i förväg, säger Bror Perjus, socialdemokratisk gruppledare i Lidingö.

Bara s var kritiskt

Lidingö stad blev aktieägare i början av 2000 efter att kommunen sålt energibolaget Lidingö energi AB.

Politikerna beslöt att vinsten på 605 miljoner kronor skulle placeras i aktier och räntebärande papper.

Socialdemokraterna var det enda partiet som var kritiskt till att riskera kommuninvånarnas pengar på börsen.

- Vi fick ganska arroganta motargument, framför allt från moderaterna. De sa att de hellre litade på experter än på socialdemokrater, säger Bror Perjus.

Värdet halverats

Därför beslöts att Nordea och SEB skulle få förvalta närmare 360 miljoner kronor i aktiefonder. Och två år senare har värdet på fonderna i stort sett halverats.

- Hade man lyssnat på oss och placerat alla pengarna i räntebärande papper hade vi nu haft 200 miljoner mer i kassan. Det hade man kunnat göra mycket för, säger Bror Perjus.

Så mycket får du för 150 milj kr

Läs också:

Gunnar Svensson