Det har vänt för Sverige

Efter 30 år - välståndet ökar

NYHETER

Sverige reser sig ur bottenträsket. Finansminister Bosse Ringholm och näringsminister Leif Pagrotsky jublar över att vi åter klättrar i välståndsligan.

- Inte sedan 1960-talet har hushållens inkomster vuxit så snabbt, säger Leif Pagrotsky.

Sverige och inte minst näringsminister Leif Pagrotsky är mer välmående.

1970 var Sverige det fjärde rikaste OECD-landet räknat i BNP per capita. Därefter har det ena landet efter det andra gått om oss. 2001 återfanns vi först på 17:e plats.

Klättrar igen

Men under förra året har Sverige klättrat två placeringar i OECD:s så kallade välståndsliga. Och i en debattartikel i Dagens Nyheter gläds finansminister Bosse Ringholm och näringsminister Leif Pagrotsky åt Sveriges allt starkare ställning.

De konstaterar att vi sedan i mitten av 1990-talet haft en bättre tillväxt än genomsnittet bland EU-länderna.

Vi har det bättre

- Vi har starka statsfinanser och en låg inflation vilket är en kombination som gör oss unika. Därmed har vi kunnat fortsätta med reformer och skattesänkningar samtidigt som andra länder sprattlar med stora underskott och stigande arbetslöshet, säger Leif Pagrotsky till Aftonbladet.

Han konstaterar att klättringen i välståndsligan till viss del beror på att det gått dåligt för många andra länder. Men svenska folket har också fått det bättre.

- Hushållen har märkt att plånböckerna blivit lite tjockare. Folk har mer pengar, och en del har valt att amortera lån eller spara, andra att byta bil eller bostad, säger Leif Pagrotsky.

"Långt kvar"

När kommer Sverige att återta fjärdeplatsen i välståndsligan?

- Vi segar oss upp bit för bit men det är en långt kvar till den absoluta toppen. Jag hoppas att det inte ska ta allt för många år, men vi kommer inte dit under den här mandatperioden.

OECD har ännu inte offentliggjort välfärdslistan för 2002.

Bottenåret 2001

Gunnar Svensson