”Irak utvisar 69 journalister”

Norsk radioreporter får inte stanna i Bagdad

NYHETER

Irak uppges ha utvisat 69 utländska journalister.

En av dem – norske radioreportern Knut Magnus Berge – säger:

– Jag kom tillbaka från en tur i landets södra del och hittade en lista över namn på väggen.

Knut Magnus Berge arbetar i Irak för norska NRK. På måndagskvällen fick han rapportera hem en annorlunda nyhet.

När han kom i dag återvände till Bagdad från en reportageresa i landets södra delar fanns beskedet uppsatt på en anslagstavla på informationsministeriet. Enligt Knut Magnus Berge gav de irakiska myndigheterna ingen förklaring till varför hans visum inte längre är giltigt.

Norska Aftenposten skriver att journalisternas visum går ut vid olika tidpunkter och att det inte är känt varför just dessa journalister ska utvisas.

– Det enda jag vet är att det kom upp en lista över 69 utländska journalister som är oönskade i Irak och att jag är en av dem, säger han till nrk.no.

Knut Magnus Berge säger att han har svårt att se vilken bakgrunden kan vara och att han inte har fått någon förklaring till det inträffade. Det enda han kan tänka sig är att det är ett utslag av Iraks restriktiva hållning när det gäller antalet journalister i landet.

Han vet heller inte hur lång tid han har på sig att lämna Irak – de första uppgifterna gjorde gällande att det handlade om 72 timmar. Nu talas det om att man måste lämna landet inom 48.

Läs också:

Mattias Lundell