De struntade i varningarna

29-årig svensk åkte offpist - dödad av lavin

1 av 2 | Foto: REUTERS
jagad av lavinen Att åka offpist är populärt bland unga skidåkare som vill utmana gränserna, men det är en lek med döden. Lavinrisken är nu stor på flera skidorter i Europa. Här flyr en offpiståkare för sitt liv i går - jagad av en lavin i Stuben am Arlberg i de österrikiska alperna.
NYHETER

En 29-årig svensk skidåkare dödades av en lavin i den schweiziska skidorten Andermatt i går.

Mannen åkte offpist tillsammans med två vänner när olyckan inträffade.

Lavinrisken i området var hög. Den 29-årige svensken och hans två kompisar, en man och en kvinna, struntade i lavinvarningarna och åkte utanför de markerade pisterna.

Gruppen åkte vid 12.30 i Geissberg, öster om berget Gemstock, i en nordsluttning. Åkarna befann sig på 2 000 meters höjd i en backe med 45 graders lutning.

Plötsligt utlöstes en stor lavin.

Slogs omkull

29-åringen slogs omkull av lavinen och rutschade med en kilometer, rapporterar schweiziska medier.

Eftersom svensken hade en lavinsökare på sig kunde räddningsmanskapet ganska snabbt lokalisera honom. Han återupplivades och flögs med räddningshelikopter till Zürichs universitetssjukhus. Men mannen var så svårt skadad att han senare dog.

Vid 17-tiden på måndagen informerades svenska ambassaden i Bern om dödsfallet.

- Det stämmer att en svensk man omkommit i Schweiz, säger Maria Håkansson på UD:s pressjour.

De två skidåkarna i mannens sällskap blev inte skadade men chockades svårt. Skakade fick de hjälp av räddningspersonal att ta sig ner till dalen.

"Ett trevligt gäng"

Svensken var på besök i Andermatt och umgicks i ett svenskt sällskap, enligt en hotellägare. När lokala medier började rapportera om olyckan kände många till gruppen som svensken tillhörde.

- Det var ett trevligt gäng. De ville först boka rum här men det var fullt. I lördags kom de hit för att äta middag och basta, säger restaurangchefen på hotellet Drei Königer till Aftonbladet.

Enligt honom pratade skidåkarna om att åka offpist.

- Jag varnade dem. Jag tror inte att de insåg vilken risk det innebär. Ibland kommer unga aggressiva killar hit som vill visa sig häftiga genom att utmana gränserna. Det här gänget var inte sådant. De var seriösa, lågmälda personer som ville ha kul. Det gör olyckan speciellt tragisk, säger han.

17 döda i år

Hittills har 17 personer dött i lavinolyckor i Schweiz i år. Svensken blev det femte dödsoffret på mindre än en vecka. Förra tisdagen dödades fyra personer i en lavin i skidorten Champex, i kantonen Valais i sydvästra Schweiz.

Staden Andermatt ligger i kantonen Uri, nära Sankt Gotthardspasset, och är en klassisk och mycket välkänd vintersportort. Skidorten är inte känd för något vilt nattliv men den genuina alpbyn har nästan fått kultstatus bland inbitna skidälskare.

Annika Sohlander