Arabvärlden vädjar till Saddam att stoppa kriget

Splittringen inom Nato får stort utrymme i irakisk tv

1 av 2
Hosni Mubarak och Moammar Khadaffi.
NYHETER

Tre av arabvärldens presidenter vädjar till Saddam Hussein att han ska vidta åtgärder för att förhindra krig.

Flera arabiska medier rapporterade igår på måndagkvällen om motsättningarna i den europeiska och amerikanska synen på Irak.

I irakisk television dominerade programmen om kriget.

Egyptens president Hosni Mubarak, Libyens Moammar Khadaffi och Syriens Dashar Assad har hållit toppmöte i egyptiska Sharm el Sheik.

I ett gemensamt uttalande säger de att de inte kan förhindra kriget. Alla tre vädjar till Saddam Hussein att han ska vidta åtgärder för att förhindra att det bryter ut. Det rapporterade egyptisk television på måndagskvällen.

Mubarak sa dessutom:

- Det är Pentagon och den amerikanska regeringen som bestämmer om kriget. Vi kan inte göra något åt det. Men det finns fortfarande möjligheter att förhindra det.

Irakisk television rapporterar mycket om de kritiska europeiska rösterna som höjts de senaste dagarna.

Igår kväll visade televisionen ett program på temat att världen fördömer USA:s president Bush. I programmet angreps bland annat utrikesminister Colin Powells tal inför FN. Man konstaterade att ”USA blev överraskat av att FN inte lyssnade på dem och att bara England stödjer dem. Säkerhetsrådet föredrar diplomati.”

Mandela stödjer FN

Enligt den irakiska televisionen har även Sydafrikas Nelson Mandela uttalat sitt stöd för ett FN-beslut:

- FN är det enda organ som ska bestämma i en sådan fråga. USA och England kan inte ensidigt gå förbi FN.

Irakisk tv gick också under måndagskvällen till hård attack mot begäran att de amerikanska U2-planen ska få flyga över irakiskt territorium.

Man analyserade motiven till USA:s angreppsplaner. Enligt analysen handlar det om en kombination av att trygga Israel och säkra oljetillgångarna.

”Man lägger under sig ett oljbälte som innebär att man säkrar cirka 80 procent av världens oljetillgångar. Det kan skapa svårigheter för resten av världen”.

”Kan själva bli av med tyrannerna”

Den arabiska, syrienstödda motsvarigheten till nyhetsbyrån CNN heter ANN och sänder tv-nyheter från London. ANN visade igår ett samtal mellan två imamer. Dels den nyligen från moskén i London avsatte Abu Hamza Al Masri, dels den irakiske imamen Hussein Al Sadr.

- Vi hade själva kunnat bli av med de tyranner som USA och England skapat i vårt område om vi fått möjlighet, sade Al Masri.

Kuwaitisk tv rapporterade att Frankrikes Chirac och Rysslands Putin kräver att vapeninspektörerna får längre tid på sig.

Simone Söderhjelm, Nael Touqan , auktoriserad translator