"Vi hinner inte med"

Istapparna växer sig livsfarliga i Stockholm

1 av 5 | Foto: JONAS BILBERG
Snön ligger fortfarande tung på taken i Stockholm och istapparna växer. Samtidigt jobbar plåtslagarna för fullt. - Personalbristen är akut, säger Claes Frankhammar på plåtslagarnas branschförbund. Så här såg det ut i går förmiddag på Frejgatan 44, Dalagatan 72, Sveavägen 133 och Brännkyrkagatan 44.
NYHETER

I går fortsatte rättegången mot de män som misstänks för att ha vållat Joshua Kumis död.

Samtidigt växer istapparna snabbt över hela Stockholm.

- Vi hinner helt enkelt inte med, säger Claes Frankhammar på Plåtslageriernas riksförbund.

Joshua Kumi blev bara 14 år. För ett år sedan dödades han av ett fallande isblock på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Två män är åtalade som misstänkta för att ha vållat dödsfallet. En före detta chef på fastighetsägaren Drott samt vd:n för den plåtslagarfirma som borde skottat taket.

Samtidigt växer åter istapparna runtom i Stockholm.

Akut personalbrist

- Personalbristen är akut, både vad gäller ordinarie och extrapersonal. Därför hinner vi inte röja alla tak, säger Claes Frankhammar.

Han är vd för plåtslagarnas branschförbund.

Hyresgästföreningen har lämnat in ett stort antal polisanmälningar mot fastighetsägare som inte sett till att isen försvunnit eller spärrat av gatan med varningsbockar.

- På många håll ser det lika dåligt ut som förra året. Det är illa att dödsolyckan satt så lite spår i fastighetsägarnas vilja att skydda hyresgäster och fotgängare, säger ombudsman P-O Brogren.

På Fastighetsägarna i Stockholm säger Tore Ljungkvist, vice vd, att han har svårt att förstå Hyresgästföreningens agerande.

- Det är konstigt att de inte kontaktar oss eller fastighetsägaren på det journummer som vi tillhandahåller. Det här är allvarliga frågor som kräver stor snabbhet.

"Utredning i vår"

- En polisanmälan leder i bästa fall till utredning fram i vår. Det är ett ineffektivt sätt att lösa akuta problem på, säger han.

Är inte era medlemmar helt enkelt för dåliga på att snöröja sina tak?

- Nej. Man kan inte skicka upp vem som helst på ett tak eftersom det kräver utbildning.

Polisanmälda fastigheter

Olle Castelius