Mästerkocken Tore Wretman död

Avled i förmiddags

NYHETER

Hovtraktören och mästerkocken Tore Wretman är död.

Han har varit sjuk en tid och avled idag på torsdagsförmiddagen på Stockholms sjukhem.

Vännen Nils Erik Ahlin fick beskedet av Tore Wretmans hustru Ewa i dag.

Foto: Mats Fogeman
Tore Wretman blev 85 år.

Tore Wretman blev 86 år.

Han var sedan två år professor i gastronomi. Han var den som på allvar förde in det franska köket i Sverige. Men genom att servera den svenska husmanskosten på sina krogar, de klassiska restaurangerna Riche, Operakällaren och Stallmästaregården i Stockholm gav han svensk mattradition status.

Byggde upp kroglivet

Det var på 50-talet som Tore Wretman byggde upp ett svenskt krogliv av internationell klass.

Han började arbeta på krogen redan som 15-åring. När han fyllde 80 år berättade han i en födelsdagsintervju för Aftonbladets Olof Brundin om varför:

Berodde detta möjligen på att du var en slarver i skolan?

- Nja, riktigt så enkelt är det inte. Det visade sig nämligen att jag var ordblind och på den tiden visste man ingenting om det. Det var svårt för oss som hade dom här problemen. Jag betraktades som lat och dum.

Hur har det gått att läsa alla recept genom åren, har det inte blivit fel ibland?

- Nej, jag har klarat mig ganska bra och det här med rättstavning går ju alltid att få hjälp med. Dessutom är det ju så att även om man är ordblind så kan man ju ha andra fördelar som människa. En professor i Frankrike lärde mig att hjärnan kompenserar ordblindheten med andra saker. Som konstnärlighet, till exempel.

I en intervju som Aftonbladets Bengt Michanek gjorde i Paris på 90-talet berättade Tore Wretman om sina svenska och franska favoriträtter:

Vad äter du helst själv, Tore Wretman?

- Kåldolmar i Sverige.

Och här i Frankrike?

- Lammnavarin.Och kokt kalvhuvud i vinägrettsås är en delikatess.

Började i Paris

Vid samma tillfälle berättade han om sitt första arbete som utbildad kock:

Det var här i Paris din karriär en gång började?

- Ja, efter restaurangskolan i Stockholm kom jag på 30-talet till Maxim i Paris där jag fick börja som biträde till såskocken vid såsspisen - den viktigaste spisen i ett kök. Därefter avancerade jag till fiskspisen.

Sedan flera år var Tore Wretman och hans hustru Ewa bosatta i Mougins nära Cannes på franska Rivieran.

Simone Söderhjelm