Såpoperan på Systemet

1 av 5 | Foto: URBAN ANDERSSON
vinnaren Efter en lång och bitter maktstrid med styrelseordföranden sitter Anitra Steen kvar på sin vd-post som vinnare. Samtidigt har hon vunnit statsminister Göran Perssons hjärta.
NYHETER

Berättelsen börjar med att Anitra Steen och Systembolagets styrelseordförande, göteborgaren Gunnar Larsson, inte kunde dra jämt.

De som hade direkt inblick i bråket kan i dag inte säga hur det började, mer än att Larsson blev surare och surare på Steen.

För att inte säga ursinnig.

Vid ett tillfälle, i Anitra Steens rum på huvudkontoret, samlade Gunnar Larsson plötsligt och sammanbitet ihop sina papper, la dem i väskan, reste sig och gick utan att mötet var avslutat.

Han sa inte adjö och smällde igen dörren bakom sig så att halva huset skakade. Aftonbladets sagesman vet inte vart styrelseordföranden tog vägen. "Han kanske åkte tillbaka till Göteborg."

Den gången var Larsson arg på takten i ombyggnaden av Systembolagets butiker. Han tyckte att det gick för fort. Han var tveksam till den nya metoden med självbetjäning.

"Fick skylten på hjärnan"

En annan gång var Larsson arg, oerhört arg, för att Anitra Steen tagit fram en ny skylt till butikerna.

- Han fick skylten på hjärnan, säger en person som såg konflikten. Han ansåg att Anitra körde över styrelsen.

Gunnar Larsson och Anitra Steen träffades tämligen regelbundet, och alltid inför styrelsemötena. Då måste ju verkställande direktören och styrelseordföranden gå igenom dagordningen.

De där mötena blev alltmer förgiftade. På Systembolagets direktion kallade man dem "finn fem fel", därför att Larsson alltid försökte komma på Anitra Steen med något misstag.

Hemligt styrelsemöte

Han lyckades inte särskilt väl. Däremot kunde han med viss rätt börja känna sig överkörd. Vid åtminstone ett tillfälle skickade Anitra Steen information till styrelsen utan att prata med sin ordförande, alltså Larsson.

Hon skulle få tillbaka!

Gunnar Larsson var så arg att han ställde in en studieresa som styrelsen skulle göra till Finland. I stället kallade han ledamöterna till möte - inte på Systembolaget, som brukligt var, utan på - Brottsförebyggande rådet, Brå.

Styrelsens vice ordförande Anne-Marie Begler var chef för Brå.

Mötet skulle vara hemligt för Anitra Steen.

Det blev "oerhört pinsamt", säger en av Aftonbladets uppgiftslämnare. Gunnar Larsson sa att situationen var ohållbar. Han tog upp "en massa petitesser", där Anitra Steen skulle ha misskött sig.

Ordföranden gick runt i verbala cirklar, som syftade till att styrelsen borde rikta en misstroendeförklaring mot Anitra Steen. Men något sådant misstroende kom inte från styrelsen.

Eftersom Gunnar Larsson hade varit så tydlig - Anitra eller jag! - blev mötet en stillsam men tydlig katastrof för honom.

- Man får tolka det som om Gunnar fick gå efter det mötet, säger en av styrelseledamöterna, landstingsdirektören Sören Olofsson.

En annan pinsamhet var att mötet bröt mot aktiebolagslagen. Där satt Systembolagets styrelse och hade sammanträde och ingen förde protokoll, vilket ska ske.

- Jag förde anteckningar, men det var inget traditionellt protokoll, inte formell mening. Det var mer informellt" Vi betraktade det nog inte som ett formellt styrelsemöte, säger en annan ledamot, Evert Lindholm, som är direktör i Kommunförbundet.

När styrelsen hade nästa sammanträde - dagen efter, nu i Systembolagets lokaler - var atmosfären "av naturliga skäl något spänd", som en styrelseledamot uttrycker det.

Inte nog med detta, Anitra Steen föll ihop och började gråta när en delegation från styrelsen berättade för henne om mötet på Brå.

Detta var i september 2001. Systembolaget sorterar under socialdepartementet, där Lars Engqvist är statsråd.

Som en grupp dagisbarn

Han blev mer och mer irriterad - och bekymrad - över vad som skedde i Systembolaget. Gunnar Larsson hade ringt redan på försommaren och sagt att han inte kunde samarbeta med Anitra. Larsson ville lämna ordförandeposten.

Engqvist vädjade till honom att stanna.

Och sedan kontaktade Anitra Steen honom och sa att det var "jättejobbigt" och "vi förstår inte varandra".

- Ni måste lösa det här själva, sa Engqvist.

Herre Gud! Systembolagets ledning agerade som en" grupp på dagis! Gunnar Larsson ringde Engqvist och sa att han ställde in resan till Finland.

Anitra grät. Gunnar ringde. Anitra ringde. Gunnar ringde. Nu ska Anitra bort! sa han. Jag tar upp det på styrelsen i oktober! Engqvist vädjade: Gör det inte! Försätt inte hela Bolaget i kris!

Engqvist undrade om Anitra orkade. Ville hon kanske ha ett nytt jobb? Hon sa nej!

Och allt handlade om" ja, vad handlade det om? Om hur fort Systembutikerna skulle satsa på självbetjäning!

Engqvist var bekymrad. Kunde det vara så att Gunnar Larsson, en äldre man, hade svårt att hitta rätt samtalston med en driftig och framgångsrik kvinna?

Larsson försäkrade att det inte alls var på den bogen.

Lars Engqvist blev förbannad. Han hade annat att göra än att försöka få ordföranden och vd:n i Systembolaget att prata med varandra.

- Jag försökte hålla armbågs avstånd, säger socialministern.

Nå, så småningom ebbade striden ut" Kanske för att Larsson och Steen var utmattade, men också för att de verkligen hade lovat att försöka prata med varandra.

Och våren 2002 kunde Gunnar Larsson avgå, på egen begäran, för att ägna sig åt sitt älskade Riksidrottsförbundet. Anitra satt kvar, nu med den gamle centerpartisten Olof Johansson som ordförande.

Friden sänkte sig över Systembolaget och socialdepartementet.

Tills nyheten brakade lös att Anitra Steen och statsminister Göran Persson blivit ett par. Ett och ett halvt år efter krisen på Systemet.

Hade statsministern doppat sina fingrar i soppan på Systemet?

Kräver en utredning

Visserligen finns ingen som påstår det, men centerpartisten Roger Karlsson, som är ny i riksdagen, har ändå passat på att anmäla hela saken till konstitutionsutskottet.

- Jag vill ha det här utrett! säger han.

För vem kan motstå en story som innehåller kärlek, sprit, maktkamp och intriger?

Fotnot: Artikeln bygger på intervjuer med personer som haft direkt insyn i konflikten. Anitra Steen och Gunnar Larsson avböjer att låta sig intervjuas.

Detta har hänt

Bolag med ny skylt.

Peter Kadhammar