Hade ”arabiska” namn – fick plastbestick på flyget

NYHETER

STOCKHOLM

Två svenskar i tjugoårsåldern med arabiskklingande namn blev diskriminerade på en flygning i förra veckan, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

När middagen serverades var de två svenskarna de enda som fick plastbestick, övriga på planet fick metallbestick. De båda ungdomarna som är praktikanter på Olof Palmes internationella center blev mycket upprörda.

De fick stöd av sina kompisar, sex andra som var med i samma grupp.

När de frågade flygvärdinnorna om orsaken till att de inte fick riktiga bestick fick de veta att det var en säkerhetsåtgärd som hade med 11 september att göra.

Men att det skulle vara ett hållbart skäl att diskriminera de två svenskarna avvisar Carin Jämtin, biståndschef på Palmecentret när hon talar med Ekot.

- Det kunde inte ha med någon säkerhetsaspekt att göra. Det fanns ju metallbestick i planet. Jag upplever det som ren diskriminering och trakasseri, säger hon.

Svenskarna satt på ett plan från Amsterdam till Johannesburg. Flygningen skedde med det holländska bolaget KLM. Marko Redicker är marknadschef på flygbolaget i Sverige.

- Vi har ingenting i vår policy som säger att vi ska göra så här. Därför måste jag själv undersöka vad som hänt innan jag kan kommentera det här mer, säger han till aftonbladet.se.

aftonbladet.se, TT