Dagsböter för jägare som sköt bärplockare

NYHETER

Villkorlig dom och dagsböter.

Det blev domen mot den 80-årige jägare som i september i fjol sköt i hjäl en 41-årig litauisk bärplockare. Dessutom får mannnen behålla vapnet.

Det var den 21 september i fjol som den 80-årige jägaren stod på pass under den pågående älgjakten i Kovland utanför Sundsvall.

Jägaren sköt mot vad han trodde var en älg - istället träffade han en 41-årig man från Litauen, på plats i skogen för att plocka bär. Mannen skadades så svårt att han senare avled.

I dag meddelade tingsrätten i Sundsvall sin dom i fallet.

80-åringen fälls för vållande till annans död med påföljden villkorlig dom samt 120 dagsböter á 30 kronor. Dessutom får mannen behålla vapnet, eftersom tingsrätten anser att det inte föreligger någon risk att vapnet används vid nya brott.

Bo Toresson är förbundsordförande i Svenska jägareförbundet och enligt honom är det mycket ovanligt att utomstående kommer till skada vid jakt.

- Det här är det första fall som jag har träffat på. I de olyckor som händer brukar det vara andra medlemmar i jaktlaget som drabbas.

Finns det någon övre åldersgräns för att få jaga i Sverige?

- Nej. Frågan har diskuterats, men det är omöjligt att dra någon generell gräns. Det finns vitala 80-åringar som är utmärkta jägare medan andra är mindre lämpade, säger Bo Toresson.

Rickard Westman