USA: Vi behöver inga fler inspektioner

Kommentarer från världen

NYHETER

Direkt efter Blix rapport fortsatte samtalen i säkerhetsrådet.

Flera länder var kritiska till att anfalla Irak, medan USA menade att man bör avväpna landet.

Foto: AP
Powell vill avväpna Irak.

Efter ett par timmars stängda överläggningar i säkerhetsrådet kom USA:s utrikesminister Colin Powell ut ur lokalen.

  - Vi har haft en debatt i god anda, sade han till journalister.

  Powell underströk, liksom tidigare, att resolution 1441 bygger på Iraks fulla samarbete och sade att han inte var tillfredsställd med processen hittills.

  - De luras och spelar ett spel med oss.

  - Jag har ännu inte sett det alla hoppades på att se.

  Powell såg besviken ut i de starka tv-lamporna. Vissa amerikanska medier har framställt Blix rapport som ett slag i ansiktet på Washington. I sitt anförande uttryckte Blix också en "reservation" mot en slutsats som Powell dragit i sitt tal till rådet förra veckan.

  - Jag tycker inte att Blix utmanade mitt fall. Han sade att det kan finnas en alternativ förklaring men jag har inte sett något som övertygar mig om hans tolkning, sade Powell.

  Han sade också att USA ännu inte tagit ställning till Frankrikes förslag om en ny rapport från vapeninspektörerna den 14 mars.

Fischer hoppas att väpnad insats kan undvikas

Säkerhetsrådets ordförande, Tysklands utrikesminister Joschka Fischer, sade efter de stängda överläggningarna att mötet hade varit utmärkt. Han underströk att Irak måste samarbeta och sade att inspektionerna kan bli mer effektiva.

  På en direkt fråga om han upplevde att krigshotet minskat sade han att risken med Iraks eventuella massförstörelsevapen måste balanseras mot riskerna med ett eventuellt krig.

  - Vi måste uttömma alla andra vägar först.

  - Vi hoppas att en väpnad insats kan undvikas och att Irak nedrustar.

  Tyskland, liksom andra rådsmedlemmar, sade att man nu drar sig tillbaka för överläggningar i respektive land. Något beslut om ett eventuellt möte den 14 mars har inte tagits.

Så sa länderna i säkerhetsrådet:

aftonbladet.se , TT