Åklagare ska ta upp Angelicas fall på nytt

NYHETER

När hon överfölls och förnedrades under en rast på skolan avfärdade åklagaren det som ett pojkstreck.

Men nu får Angelica Brand, 13, sitt fall granskat på nytt.

- Ett ljus av hopp om upprättelse har tänts, säger Angelicas mamma.

Foto: HÅKAN LUTHMAN
"Hoppas att vi får rättvisa" Angelica Brand, 13, och hennes mamma Monica är glada över att åklagaren nu tar upp överfallet mot Angelica igen.

Aftonbladets berättelse om Angelica Brand väckte starka reaktioner då den publicerades för två veckor sedan.

Hon överfölls av ett gäng äldre pojkar på Nivrenaskolan i Sundsvall under en rast i höstas.

De band Angelicas händer och fötter, släpade henne fram och tillbaka, misshandlade och förnedrade henne. Trots att polisutredningen slog fast att Angelica utsatts för ett grovt övergrepp avfärdade åklagaren händelsen som ett "pojkstreck som gått överstyr" och väckte inte åtal.

- Men detta var inget pojkstreck utan en kriminell handling mot en flicka, ansåg Angelicas mamma Monica Brand.

I sin kamp för upprättelse för dottern tvingades Monica Brand skriva till åklagarmyndigheten i Umeå och begära att ärendet togs upp på nytt.

En storm av protester

Sedan fallet uppmärksammats har åklagarmyndigheten utsatts för en massiv proteststorm. Både allmänheten och ledande skolpolitiker har ställt sig bakom krav på att fallet ska prövas på nytt.

Vice chefsåklagare Pär G Lindell i Umeå har beslutat att förundersökningen ska återupptas. Ärendet hamnar hos åklagarmyndigheten i Sundsvall igen.

"Mot bakgrund av den befintliga utredningen gör jag den bedömningen att brott bör kunna styrkas, i vart fall anseende ofredande", skriver Pär G Lindell.

"Det måste bli en dom"

Sex pojkar ingick i den tidigare förundersökningen som misstänkta för inblandning. Av dem var fyra över 15 år och straffmyndiga.

Två av pojkarna, två 15-åringar, ska nu höras på nytt. Därefter kommer den nye åklagaren att fatta beslut om eventuellt åtal.

- Hoppas nu att vi får rättvisa, säger Angelicas mamma.

- Det måste bli en dom så att de och alla andra pojkar inser att det är fel att göra så här mot en flicka.

Thomas Gustafsson