Utestängda från makten

Invandrare blir inte insläppta i desvenska politiska styrelserna

NYHETER

Den politiska makten i Sverige är nästan helt vit.

Av landets 3 863 lokalpolitiker i ledande ställning är 25 födda utanför Europa.

- Det är värre än jag trodde, säger integrationsminister Mona Sahlin.

Foto: ANDERS STEINER
EN AV TVÅ Saad Benatallah är en av de två kommunstyrelseledamöter i hela Sverige som är födda i Afrika. I varje kommun med minst två procent invandrare vill han ha politiskt tillsatta integrationsråd. - Det pratas mycket, men görs för lite för invandrare, säger han.

Aftonbladet har granskat politikerna i Sveriges lokala regeringar, det vill säga ledamöterna i region-, landstings- och kommunstyrelserna.

45 män och 15 kvinnor - 1,6 procent av ledamöterna - är födda utanför Norden. I hela befolkningen är de utomnordiskt födda 8,4 procent.

Bland ledamöterna födda utanför Europa är representationen ännu lägre. De 25 utomeuropeiskt födda ledamöterna borde vara sex gånger fler - 175 stycken - för att motsvara befolkningsandelen.

I 244 av landets 289 kommuner och i 16 av 20 landsting/regioner finns inte en enda utomnordiskt född ledamot.

Kristdemokraterna ligger i botten med 0,4 procent utomnordiskt födda ledamöter, medan vänsterpartiet med fyra procent hamnar i topp.

De låga siffrorna för utrikes födda lokalpolitiker slås bara av regeringen där inget av statsråden är invandrare. Om fler invandrare hade "regeringsvana" från kommun- och landstingsstyrelser skulle möjligheten att rekrytera dem som framtida ministrar öka.

- Det finns en skendemokrati, som består i att invandrarna placeras långt ner på partiernas listor inför valen, säger Esabelle Reshdouni, som ursprungligen kommer från Irak. I dag är hon miljöpartistisk kommunstyrelseledamot i Botkyrka.

"Politisk misshandel"

- Jag skulle vilja kalla det politisk misshandel. När invandrare kom högt i provval placerades de ändå inte högt på listorna. Jag vet flera som lämnat partipolitiken på grund av det, säger Shiro Biranvand, vänsterpartist i Fagersta med filippinska rötter.

Demokrati- och integrationsminister Mona Sahlin säger att socialdemokraterna i valet 2006 medvetet måste lyfta fram kandidater med annan etnisk bakgrund:

- Annars är vi inte fullt ut ett demokratiskt parti.

Redan i det senaste valet gick partiledningen ut och meddelade att listorna ska motsvara befolkningen:

- Det uppnåddes inte. Det är absolut ett misslyckande. Och på de ställen det gick hamnade de som har annan etnisk bakgrund ofta på låga platser.

Efter valet har socialdemokraterna börjat granska orsakerna:

- Vi upptäckte att våra egna nomineringsregler var väldigt diskriminerande. Har man till exempel förankring inom SSU så är det ett plus. Därmed diskriminerar man alla som kommer hit i vuxen ålder, säger Sahlin.

När hennes chef, Göran Persson, fick frågan varför han inte utsåg någon invandrare till minister vid den senaste regeringsombildningen, blev svaret att lämpliga kandidater saknades.

Inte ens integrationsministern valde en statssekreterare med invandrarbakgrund. Varför?

- Jag har behållit en kvinnlig statssekreterare. De är också för få, säger Sahlin.

Kritiken bland de utrikes födda kommunstyrelseledamöterna är kompakt mot regeringens utseende.

"Smygrasism i regeringen"

- Göran Perssons uttalande var ett slag under bältet. Det finns en smygrasism som är befäst upp i regeringen. Invandrare skulle kunna vara bättre ministrar än alla de som sitter i regeringen i dag, säger Saeed Ardaneh, invandrad från Iran. I dag är han chef för socialtjänsten i Karlsborg och folkpartistisk kommunstyrelseledamot.

- Persson tycker inte det är dags ännu. Regeringen borde för länge sedan haft en invandrarrepresentant, åtminstone en statssekreterare. Det har Frankrike haft sedan 1988, säger Saad Benatallah, Algerietfödd socialdemokrat i Västerviks kommunstyrelse.

Diskrimineringsombudsmannen Margareta Wadstein säger:

- De politiska partierna har inte lyckats fånga upp en stor del av befolkningen. Därför har jag bjudit in riksdagspartiernas ledningar till överläggningar i mars, för att förmedla min syn.

- Partierna måste erkänna diskrimineringen i Sverige. Man kan inte kräva av personer som flyttar till Sverige att de ska anpassa sig, om man inte släpper in dem i samhället.

- Jag skulle gärna se att partierna till exempel arbetar för att ta bort kravet på svenskt medborgarskap för att vara nämndeman.

Wadstein har redan haft ett diskrimineringsmöte med den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

- Det var tyvärr mycket dålig närvaro, säger DO.

"Dåligt - men ett steg framåt"

Flest utomnordiskt födda ledamöter har vänsterpartiet. Partisekreterare Pernilla Zethraeus:

- Tolv utrikes födda av 303 ledamöter är alldeles för dåligt, men ändå ett steg framåt. Inför senaste valet gick vi ut med propåer internt att försöka få fram fler invandrare på listorna.

Kristdemokraterna är sämst med en utomnordiskt född ledamot av totalt 294 ledamöter. Kd:s partisekreterare Urban Svensson:

- Det är inte bra. Men för den kommande mandatperioden har vi slagit fast att vi på olika sätt ska arbeta för att få in fler yngre, kvinnor och personer med utländsk bakgrund.

Så här gjordes Aftonbladets undersökning

Joachim Kerpner