Grannarna spionerar

Hyresvärden söker en orsak att vräka honom

1 av 2 | Foto: MAGNUS WENNMAN
"KRÄNKANDE" Bostadsrättsföreningens styrelse uppmanar Dusan Radojkovics grannar att spionera på honom. När han kommer hem och vilka besök han får ska antecknas och sammanställas. "Det är kränkande", säger Dusan Radojkovic.
NYHETER

Hyresvärden vill vräka honom och sälja lägenheten.

Därför uppmanas grannarna att spionera på honom.

De ska kolla när han kommer hem, vad han gör och vem som kommer på besök.

- Det är fruktansvärt kränkande, säger Dusan Radojkovic.

Dusan Radojkovic, 66, bor i huset på Söder i Stockholm sedan 1971. Ingen annan hyresgäst i huset har bott där lika länge.

Men nu vill fastighetsägaren vräka honom och sälja lägenheten. Huset har tagits över av en bostadsrättsförening som skulle få in åtskilliga hundra tusen kronor för enrummaren på 24 kvadratmeter.

Som skäl för uppsägningen hävdar föreningen att han tidigare hyrt ut lägenheten i andra hand samt att han själv inte bor där. I stället ska han enligt styrelsen bo i ett hus utanför Stockholm.

- Nej nej, det är mitt barnbarns sommarställe. Jag hälsar på ibland men det är här jag bor, säger Dusan.

- Huset är extremt lyhört och jag hör att det inte bor någon i lägenheten, kontrar föreningens ordförande.

Vill ha bevis

Bostadsrättsföreningen har gått till hyresnämnden för att få honom vräkt. Och för att kunna bevisa att han inte bor där har man på sin advokats anmodan anordnat med övervakning.

I ett brev som delats ut i huset uppmanas de boende att kontrollera när Dusan Radojkovic är hemma, vilka som hälsar på honom och när.

- Det är fruktansvärt kränkande. Hur jag kommer och går, eller vem som hälsar på mig, är min ensak, säger han.

"Så är det alltid"

Han tror att föreningen gör så för att kunna sälja hans lägenhet. Detta förnekas inte av styrelsens advokat, Claes Nyberg, som lämnat in ärendet till hyresnämnden.

- Självklart, så är det väl alltid. Bostadsrättsföreningen har till syfte att upplåta lägenheter som bostadsrätter. Och när de anser att hyresgästen inte har behov av bostaden ska den kunna upplåtas till någon annan, säger han.

Förstår du att han känner sig kränkt av övervakningen?

- Nej. Om han, som föreningen hävdar, bor någon annanstans och inte är i lägenheten kan jag inte se att det skulle vara kränkande.

Hyresnämnden tar upp ärendet 11 mars.

Olle Castelius