Knivman: Jag var sönderknarkad

26-åring häktad för väktardråpet

NYHETER

Den kortklippte 26-åringen drog jackan över huvudet. Uppenbart illa berörd av allt det ohyggliga han har ställt till med.

Han grät.

- Jag minns ingenting, den senaste tiden har jag gått som i en dimma proppad med Rohypnol.

Foto: PETER KNOPP
Inför rätta I går häktades 26-åringen misstäknt för dråp för att ha knivdödat väktaren Jani Mäki utanför varuhuset Åhléns i Stockholm.

I går eftermiddag häktades han för dråp på väktaren Jani Mäki förra veckan utanför Åhléns i Stockholm. Han hade stulit en fryst fläskfilé och försökte smita. När väktarna ingrep drog han fram en kniv och högg vilt omkring sig. Ytterligare två väktare knivskars svårt och därför är han även häktad för två fall av försök till dråp.

Påverkad av knark

26-åringen satt i går bredvid advokat Nils Uggla på den anklagades bänk.

- Jag var sönderknarkad, säger han, som förklaring till dådet.

Han påstår att han den senaste tiden har vandrat omkring som i ett töcken, påverkad av allt knark som han på olika sätt kom över.

-Mest Rohypnol, säger advokat Uggla som anser att 26-åringen från Sollentuna utanför Stockholm är ett exempel på hur narkotika kan bryta ner en människa.

-Han behövde vård och bad själv om att få hjälp med avgiftning bara några veckor innan detta hände utanför Åhléns. Men ingen lyssnade.

Många domar

Redan som 15-åring 1991 dömdes han till dagsböter för brott mot knivlagen. Sedan har brotten staplats på varandra: flera grova misshandelsfall, olovlig körning, grovt rattfylleri, bedrägerier, häleri och narkotikabrott.

Bara en månad före knivdådet utanför Åhléns misshandlade han en person svårt i Sollentuna.

Den häktade 26-åringen ska nu genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning samt en personutredning.

Lennart Håård