Äkta svensk rom – av betor

Gotländsk lantbrukare går från mjölk till sprit

Foto: MATS HEMLIN
SKÅL Mjölkkorna har lämnat lantbrukaren Stefan Danielssons ladugård. Men den kommer inte att stå tom. Snart har han en destillationspanna på plats för att tillverka äkta svensk rom. Råvaran finns på åkern intill - sockerbetor. Han och Roger Ogestadh berättar att rommen ska säljas på Systembolaget, restauranger och på gården.
NYHETER

När lantbrukaren Staffan Danielsson slutade med mjölkkor stod ladugården tom.

Nu ska han tillverka gotländsk rom där i stället - av sockerbetor.

- Från mjölk till sprit så att säga, säger han.

Tidigare stod 65 mjölkkor i hans ladugård på Gotland. Om ett par månader tar en tysk destillationspanna deras plats.

Då räknar de fyra vännerna och delägarna i nystartade Träkumla Rom AB med att produktionen ska ha kommit i gång.

De ska tillverka gotländsk rom av sockerbetor.

- Det här är spännande. Som jordbrukare är det inte alltid så himla lätt. Men nu kommer mina lokaler till användning, säger Staffan Danielsson.

Även om han har lagt ner mjölkproduktionen föder han fortfarande upp mjölkkvigor. Dessutom odlar han sockerbetor på 125 hektar på sin gård.

Idén från tv

Idén kom till dem för ett och ett halvt år sedan. Efter att ha sett ett tv-program om problemen för sockerbetsodlare på Gotland frågade sig en av dem: Går det att tillverka rom av sockerbetor?

Svaret blev ja.

- Jag tyckte det var en kul grej. Man måste ju försöka, säger Staffan Danielsson.

De har bestämt sig för att börja i liten skala. De första tre åren räknar de med att producera 10 000 liter.

Den unika svensktillverkade rommen kommer att erbjudas både restauranger och Systembolaget. Men det är inte från försäljningen som de räknar med att få in de största pengarna.

EU protesterar

Staffan Danielsson kan snart ha en konferensanläggning på sin gård.

- Vi vill göra en upplevelse av detta och bland annat erbjuda smakprovning här. Intresset är stort hos allmänheten.

Det finns dock ett problem: EU.

Eftersom rom traditionellt tillverkas av sockerrör i Karibien tillåter inte EU-reglerna att den gotländska sockerbetsrommen kallas för - just rom.

Trots det kommer det att stå rom på etiketten.

Söt karaktär

- Vårt företag heter ju Träkumla Rom AB, säger vd Roger Ogestadh.

- Vår rom ska heta Altissima. Det kommer av det latinska namnet på sockerbetan, beta vulgaris altissima.

Den första rommen har redan tillverkats. I ett laboratorium i Paris. Och Roger Ogestadh har smakat.

- Rommen har en tydlig karaktär av sötma. Det är en klar dryck utan oönskade bismaker, säger han.

Företaget har investerat två miljoner kronor i romtillverkningen. Länsstyrelsen har bidragit med nästan en fjärdedel.

De gör också osvensk alkohol i Sverige

Så blandar du en äkta Mojito

Carl Hjelm