Zethraeus flickvän fick 8 månader

Gravida 24-åringen dömd för narkotikabrott

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN
livstidsdömd Tommy Zethraeus, 33, fick livstids fängelse för morden på Sturecompagniet. Nu är hans flickvän också dömd till fängelse.
NYHETER

Tommy Zethraeus flickvän dömdes i går för delaktighet i knarkhärvan på Hallanstalten.

Hon fick åtta månaders fängelse.

Samtidigt väntar hon Zethraeus barn.

Polisen hade avlyssning på livstidsdömde Zethraeus telefon. På så vis kunde den 24-åriga kvinnans del i härvan avslöjas.

På uppdrag av pojkvännen, dömd för morden på Stureplan, åkte hon till Globen i södra Stockholm och hämtade en påse från en okänd person och överlämnade pengar.

- Jag tittade i påsen och såg något inlindat i ytterligare en plastpåse. Innehållet var ganska hårt, jag kände hur det slog mot benet, berättade kvinnan under rättegången i Södertälje tingsrätt.

Litade på Tommy

Sedan åkte hon till Hamngatan och överlämnade påsen tillsammans med 1 500 kronor till en person hon ringt och stämt träff med. Denne visade sig vara den vårdare på Hall som tillsammans med Zethraeus är en av de huvudmisstänkta i knarkhärvan.

Flickvännen hävdar att hon inte visste vad det var i påsen:

- Jag älskar Tommy, litade på honom och ville göra honom en tjänst. Jag kunde inte tro att han ville utsätta mig för någon fara.

Tingsrätten anser att "det ställer sig svårt att godta hennes aningslöshet". Och att det kan hållas för visst att hon förstod att det var narkotika.

Förvarade Rohypnol

Påsen innehöll drygt ett halvt kilo hasch, 580 gram. Brottet bedöms som narkotikabrott. Flickvännen har också tagit emot och förvarat 800 Rohypnoltabletter, vilket också bedöms som narkotikabrott. Hon ska också ha förmedlat kontakter mellan köpare och säljare av kokain vid två olika tillfällen.

Inte straffad tidigare

Kvinnans advokat är Ann Sofi Thelin:

- Jag har ögnat domen och haft ett kortare samtal med min klient, hon är lite chockad. Så vi har ännu inte bestämt om domen ska överklagas.

- Men jag tycker att det fanns utrymme att döma till villkorlig dom i stället, med tanke på att hon aldrig är dömd tidigare, hennes relativt låga ålder, att hon suttit häktad i nära två månader.

Dessutom väntar hon barn, vilket också är en personlig omständighet som borde vägas in i förmildrande riktning anser Ann Sofi Thelin. Det har skett i andra, liknande fall.

Anders Johansson