Flygkrasch i Iran

302 elitsoldater dödades

Foto: AP
Arkivbild på ett rysktillverkat Antonov 124 trupptransportplan.
NYHETER

Ett flygplan med 302 elitsoldater störtade på onsdagen i en snöstorm i sydöstra Iran.

Samtliga ombord uppges ha omkommit i kraschen nära gränsen till Afghanistan och Pakistan.

Den statliga televisionen rapporterar att 270 människor fanns ombord på det störtade Antonov-planet. Det första beskedet var att man förlorade kontakten med planet, strax därefter bekräftades att planet störtat.

Ingen ombord överlevde kraschen. Vid olyckstillfället rådde snöstorm i området. Tjänstemän som citeras av Sky News uppger att olyckan sannolikt orsakades av det dåliga vädret.

”Viktigt uppdrag”

Nyhetsbyrån nyhetsbyråen uppger sent på onsdagskvällen att samtliga 302 i planet var medlemmar av den iranska militärens elitstyrkor – Revolutionära gardet. En anonym tjänsteman uppger för den statliga televisionen att trupperna var på väg tillbaka från ett besök i provinsen Sistan-Baluchestan, där Zahedan är huvudstad. Källan uppgav att de hade varit på ett ”viktigt uppdrag”, utan att precisera uppgifterna.

Flygkontrollen förlorade kontakten vid 15-tiden, svensk tid. Flygplanet var på väg mellan orterna Zahedan till Kerman i sydöstra Iran nära gränsen till Pakistan och Afghanistan.

Enligt nyhetsbyrån AP kraschade planet vid staden Shahdad, som ligger 80 kilometer från destinationsorten Kerman.

Kraschen är den senaste i en rad flygplanskatastrofer i Iran. AP skriver att det huvudsakligen handlat om olyckor med ryskbyggda plan.

December 2002 Ett ukrainskt plan av typen Antonov 140 kraschade mot en bergssida vid inflygning till en flygplats nära staden Isfahan, i centrala Iran. 46 vetenskapsmän som fanns ombord uppgavs ha omkommit.

Februari 2002 Ett ryskbyggt Tupolev-plan av typen Tu-154 airliner kraschade i bergen nära destinationen Khorramabad, sydväster om Teheran. 119 människor omkom.

Mattias Lundell