"Jag ville skiljas från Göran redan 1996"

Annika Persson talar ut: Därför stannade jag kvar

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON
LOJAL MOT PARTIET Annika Persson stannade kvar i äktenskapet med statsministern av lojalitet, som hon säger, med familjen, med det socialdemokratiska partiet, med Sverige.
NYHETER

Annika Persson berättar nu om sitt havererade äktenskap med Göran Persson.

Statsministerns hustru ville skiljas redan efter 18 månader, avslöjar hon i en intervju i Svenska Dagbladet i dag.

I sin första stora intervju efter skilsmässan för några månader sedan berättar Annika Persson om åren i maktens absoluta närhet.

Hon hade jobbat med politik i 20 år då hon 1995 gifte sig med mannen som året efter blev statsminister.

Annika Persson säger till Svenska Dagbladet att hon trodde att hon och Göran Persson skulle åldras tillsammans. Ganska snart förstod hon att det inte skulle bli så.

- Jag ville skiljas redan hösten 1996, säger hon.

Annika Persson vill inte gå in på vad det var hon ansåg hade gått snett. Hon nöjer sig med att konstatera att hon successivt kom fram till sitt beslut.

Persson vägrade

Hon säger att hon bad om skilsmässa men att hennes man då förklarade att det inte var möjligt. Han hade just blivit partiordförande och statsminister, han kunde helt enkelt inte skilja sig.

Annika Persson valde att stanna kvar. Av lojalitet, som hon säger, med familjen, med det socialdemokratiska partiet, med Sverige.

Men hon vägrade att flytta med maken till Stockholm. Stannade i Malmö, för barnens skull.

Så sent som 2002 gick makarna i första maj-tåget tillsammans.

- Visst, jag har utfört mitt jobb på ett korrekt sätt. Sedan tog jag tåget hem.

Ångrar bara en sak

När Göran Persson i december 2002 lämnade in sin ansökan om skilsmässa, efter sex år, var situationen, enligt Annika Persson, bättre. Valet var vunnet, Persson hade stärkt sin ställning som statsminister.

Annika Persson säger sig i dag ångra en enda sak från sitt äktenskap med Göran Persson, att hennes barn for illa av uppmärksamheten kring äktenskapet.

- Det har varit min stora sorg, att jag drog in barnen i det här.

Anitra förvånade inte

Hon säger att hon inte blev förvånad över att Göran Persson nu har ett förhållande med Systembolagschefen Anitra Steen, ett ämne som dock inte berörs närmare i intervjun.

Annika Persson vill inte heller kommentera Aftonbladets avslöjande tidigare i veckan att Göran Persson får bidrag för våningen i Malmö trots att han inte bor där.

- Det är inte mitt problem. Vi är skilda, om han får ersättning har det ingenting med mig att göra, säger hon.

Oisín Cantwell