Gynekolog sex- utnyttjade patienter

Dömdes till sex månaders fängelse

NYHETER

En 63-årig gynekolog i Kristiansand i Norge har dömts sex månaders fängelse för upprepade sexövergrepp mot kvinnliga patienter.

- Det är nog betydligt vanligare än man tror, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Gynekologen fälldes på måndagen för sexuella övergrepp på tre kvinnliga patienter under åren 1988 till 1995.

Han undersökte kvinnornas underliv med hjälp av en ultraljudsapparat.

Patienterna själva upplevde behandlingen som mycket kränkande. De kallades till undersökning på kvällstid, och tvingades ligga i märkliga ställningar under tiden som undersökningen ägde rum, skriver den norska webbtidningen VG-nett.

Förde upp stav i underlivet

Själva undersökningen, under vilken gynekologen förde en kondomklädd ultraljudstav fram och tillbaka i kvinnornas underliv, kunde pågå i upp till tre timmar.

- Jag har aldrig hört talas om något liknande fall i Sverige. Men jag misstänker att det är mycket vanligare än man tror, även om det är mycket ovanligt att det kommer till anmälan, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi på Stockholms universitet.

- Det är en enkel kriminologisk princip: tillfällesstrukturen. Där en intim situation, kvinnan är ensam med den här läkaren, det finns ett sorts beroende. I såna situationer är frestelsetrycket mycket stor och brott kan inträffa. Och sannolikheten för att sådana brott anmäls är nog mycket liten.

"Bedrev forskning"

De tre kvinnorna har tilldömts 230 000 norska kronor i skadestånd.

Gynekologen har under rättegången hävdat att han bedrivit forskning med hjälp av ultraljudsapparaten.

Domstolen fråntog honom rätten att utöva sitt yrke och dömde honom alltså till sex månaders fängelse.

Fredrik Rundkvist