Polis besköts när misstänkt bombman greps

Skottlossning vid husrannsakan

NYHETER

SUNDSVALL.En 33-årig man har anhållits misstänkt för att ha utfört sprängningen utanför Umeå tingsrätt som ledde till en 37-årig mans död.

  Gripandet av 33-åringen var odramatiskt, men polisen besköts senare när de gjorde husrannsakan i en lägenhet i Hökarängen.

Polisen grep två män misstänkta för mordförsök i samband med skottlossningen.

  Enligt Anders Frantzén, vakthavande befäl vid rikskriminalpolisen, blev polisen beskjuten genom dörren när de skulle genomföra en husrannsakan i en lägenhet efter gripandet.

  Ingen skadades under skottlossningen. Flera handeldvapen beslagtogs i samband med husrannsakan.

  Redan i fredags anhölls den 33-årige mannen i sin frånvaro av förundersökningsledaren Lars Björne misstänkt för mord och allmänfarlig ödeläggelse.

  En 22-årig man är sedan tidigare häktad i Umeå på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord.

  Den 33-årige man som greps i Hökarängen kommer så snart som möjligt att transporteras till Umeå där han kommer att förhöras.

På väg till rättegång

  En 37-årig man från Västerbotten befann sig på förmiddagen den 30 januari utanför Umeå tingsrätt på väg till en rättegång när en bomb exploderade.

  Mannen fick så svåra skador att han avled.

  Bomben hade troligen placerats i en snödriva nära ingången till domstolsbyggnaden och briserade precis när 37-åringen passerade.

  Den man som dödades vid sprängningen var på väg till en rättegång där han var åtalad för att ha hotat den nu anhållne 33-åringen till livet.

  Enligt uppgift skall även 33-åringen ha befunnit sig i närheten av tingshuset vid explosionen.

Brevbomb

  Polisen i Umeå lade nyligen ned två utredningar där 33-åringen figurerade. Mannen har anmält för polisen att han blivit beskjuten i ryggen när han körde motorcykel, men han klarade sig från skador tack vare att han bar skyddsväst.

  Polisen har i sin undersökning inte hittat några spår eller skador som kan härledas från skottlossning. Polisen konstaterade också att området där skytten skulle ha befunnit sig är så öppet att det varit mycket svårt för en eventuell gärningsman att gömma sig.

  Undersökningen av skottskadorna på skyddsvästen stämmer inte alls överens med 33-åringens berättelse utan polisen misstänker att skottet avlossats mot västen då den legat på marken.

  Polisen har även lagt ner en utredning där 33-åringen påstår att han fått en vadderad försändelse med en misstänkt brevbomb i.

TT