800 har skjutits ihjäl på tre veckor

Lars Engqvist protesterar mot knarkkriget

NYHETER

På drygt tre veckor har över 800 personer skjutits ihjäl i Thailand, utan rättegång och utan dom.

Orsaken är Thailands krigsförklaring mot knarket – som nu fått den svenska regeringen att reagera.

Foto: Stefan Mattsson
Lars Engqvist

Sedan premiärminister Thaksin Shinawatra deklarerade att drogproblemet ska utplånas på tre månader med start den 1 februari har det kommit skrämmande rapporter om ett våldsamt dödande i semesterparadiset.

I dag skriver thailändska medier om den nioårige pojken Chakkapan som dödades när polisen jagade hans misstänkta föräldrar.

Pojken hamnade i skottlinjen och hans ena lunga genomborrades av en kula. En annan kula gick rakt genom hjärtat rapporterar Sveriges Radio.

Korrumperad polis

Enligt polisen och regeringen är det i de allra flesta fallen knarklangare som har dödats av sina egna ligamedlemmar för att inte tjalla. I ett fåtal fall medges att poliser har avlossat dödande skott, men då i självförsvar.

Alla tror inte på den officiella förklaringen. Riksåklagaren har i radio anklagat poliser för att ta lagen i egna händer.

Det finns också misstankar om att poliser har skjutit ihjäl knarkhandlare som de tidigare har samarbetat med för att inte ''åka dit'' själva. Korruptionen inom poliskåren är ökänd.

Engqvist protesterade

I samtal med sin thailändske kollega Anurak Chureemas tog socialminister Lars Engqvist på tisdagen upp den svenska regeringens oro för det pågående knarkkriget.

– Vi förstår å ena sidan hur viktigt det är att Thailand vidtar åtgärder mot den illegala droghandeln men kan aldrig acceptera att de metoder man använder strider mot de mänskliga rättigheterna. Även narkotikalangare måste få en rättslig prövning, sade han till TT.

– Medierapporteringen har gjort oss oroliga, inskärpte Engqvist, som följer med på det svenska statsbesöket i Thailand.

Den thailändske socialministern noterade synpunkterna och lovade att föra dem vidare. Hans förklaring till dödandet är att knarklangare skjuter ihjäl varandra.

– Vi känner till regeringens bild av händelseförloppet. Men jag framhöll att de uppgifter vi fått pekar i en annan riktning, sade Engqvist.

Kritiken växer

Kritiken mot knarkkriget växer både inom landet och utomlands. Kritikerna ifrågasätter polisens hårdföra metoder och protesterar mot de utomrättsliga avrättningarna som kränker de mänskliga rättigheterna.

Ingen kan heller garantera att inte oskyldiga har kommit i vägen för polisens kulor.

FN:s kommission för mänskliga rättigheter meddelade häromdagen att man ska inleda en granskning av regeringens och polisens metoder.

Frida Johansson, TT