Varmt mottagande för svenskt förslag om sanktioner

NYHETER

NEW YORK.Stockholmsprocessen, det svenska förslaget om hur sanktioner kan göras mer effektiva, fick ett varmt mottagande i FN:s säkerhetsråd på tisdagen.

Medlemsländerna välkomnade i olika tongångar rapporten och talade om dess betydelse för att skapa ett bättre och skarpare sanktionsverktyg.

  - Ni har producerat en extremt användbar skrift. Vi ser fram emot att se hur idéerna får liv i säkerhetsrådet, sade Storbritanniens FN-ambassadör Jeremy Greenstock.

  Den blågula lilla skriftens syfte är att vara just användarvänlig. I tio konkreta punkter talar den om hur sanktionsinstrumentet kan förbättras - bland annat genom effektiv planering, uppföljning och utbildning.

Ska drabba diktator

  Målet är att sanktionerna ska hämma diktatorer och deras hantlangare, snarare än befolkningen. Det kan handla om reseförbud för utpekade tjänstemän och politiker, frysning av tillgångar i utlandet och andra sätt att blockera dessa personers inkomster.

  Rapportens huvudförfattare är Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. I ett samtal med TT före presentationen i FN påpekade han att många tidigare sanktioner har varit alltför allomfattande och därmed drabbat ett helt land - exempelvis Irak.

  - Vår idé bygger på att man först gör en ordentlig analys, då kan man ta fram en kraftfull sanktionsidé. Det handlar om att se var ledningen är sårbar, sade han.

Ställer högre krav

  Att genomföra mer riktade sanktioner ställer dock högre krav på FN-systemet, både vad det gäller organisation, övervakning och teknik. Medlemsstater i regionen kan behöva hjälp med exempelvis gränskontroll eller teknik för att frysa tillgångar.

  - Man kan tala om en ny term: sanktionsbistånd, påpekade Wallensteen.

  Tisdagens kommentarer i säkerhetsrådet var dock inte utan invändningar. Pakistans representant påpekade att sanktioner inte ska användas annat än i sista hand och sade att negativa effekter som kan drabba civilbefolkningar måste minimeras.

  Guinea sade att sanktioner förvisso har spelat en viktig roll för världsfreden, men att deras ineffektivitet i vissa fall har väckt frågor och skadat bilden FN.

De gör rapporten känd

  Rapporten presenterades av kabinettssekreterare Hans Dahlgren. Tillsammans med Hans Lundborg, enhetschef på UD, och Peter Wallensteen reser han på onsdagen till Washington för att bland annat informera amerikanska UD om Stockholmsprocessen. De ska också tala på flera universitet och institut.

  - En av våra uppgifter är att göra dessa punkter kända i huvudstäder över hela världen, sade Hans Dahlgren i säkerhetsrådet på tisdagen.

Christina Magnergård Bjers/TT