Mellanöstern drabbat av snökaos

Invånare uppmanas stanna inomhus

Foto: ap
Biltrafiken lamslogs i stora delar av Mellanöstern efter tisdagens kraftiga snöoväder.
NYHETER

Ett snö- och regnoväder lamslog stora delar av Mellanöstern på tisdagen. I Jerusalem vräkte snön ner hela dagen, det mesta var stängt och många gator låg helt öde.

De träd som häromveckan hälsade våren välkommen med skira blommor i Jerusalems parker hukar nu under arga snöbyar som enligt prognoserna ska fortsätta härja till på torsdagen. Jerusalemborna uppmanas hålla sig inomhus, och de som trotsade det rådet på tisdagen kunde promenera mitt i gatan - bara några få av Israels i vanliga fall så våghalsiga bilförare var ute och krypkörde på oplogade gator.

Översvämning

Den stora motorvägen ner till Tel Aviv var stängd, liksom skolor, universitet, affärer och myndigheter i Jerusalem och många andra städer. Det gällde även palestinska städer som Hebron och Ramallah. Kishonfloden i norra Israel svämmade över och en del boende i närheten fick evakueras.

Även grannländerna Libanon, Syrien och Jordanien rapporteras ha drabbats hårt. Decimetervis med snö fick huvudstäderna Damaskus i Syrien och Amman i Jordanien att i stort sett bomma igen. På andra håll, till exempel längs Medelhavskusten, kom nederbörden i stället i form av regn eller hagel. En syrisk tidning uppgav att sex människor dödats i Hama när skyfall fått deras hus att rasa.

Strandliv i söder

Men kontrasterna är stora: Bara fyra timmars bilfärd söder om Jerusalem pågår strandlivet som vanligt.

- Inte ett moln på himlen. Om jag inte jobbade skulle jag ha varit på stranden, sade Pnina Ziv, boende i Eilat på Israels sydspets, till arméradion.

För Jerusalems del är snöovädret det värsta på flera år. Men trots umbärandena är det svårt att hitta någon som klagar på vädret - vatten är en bristvara i regionen, och den ymniga nederbörden under februari är ett välkommet tillskott. I Gennesarets sjö, som Israel får det mesta av sitt dricksvatten ifrån, har mätstickan för vattenståndet fått bytas ut sedan vattennivån de senaste veckorna stigit med flera meter.

Bildextra

Henrik Samuelsson/TT