Tio döda vid brand i ålderdomshem

Polisen misstänker mordbrand – en av de boende i förhör

Foto: AP
Tio människor omkom vid branden i ålderdomshemmet i Hartford. 23 fördes till sjukhus – för tio av dessa var tillståndet allvarligt.
NYHETER

Tio människor dödades och ett 20-tal skadades i förmiddags i en våldsam brand i ett ålderdomshem i amerikanska Hartford.

Polisen misstänker att det rör sig om en mordbrand – och en av de boende har tagits till förhör.

John Schmaltz, talesman för polisen i Hartford, bekräftar för CNN att minst tio människor dödats. Det är ännu oklart vad som orsakade branden – som startade i ett av rummen klockan 03.30, lokal tid.

Borgmästaren Eddie Perez säger dock att branden var ”misstänkt till sin natur” och bekräftar att en man har tagits till förhör. Polisen uppger att mannen var bosatt på ålderdomshemmet.

”Värsta branden på årtionden”

Branden blev våldsam, men räddningstjänsten arbetade snabbt och redan efter en halvtimme hade man branden under kontroll.

– Det är den värsta brand vi har haft på årtionden, säger Bill Abbott vid brandkåren.

Svårt skadade fick föras med helikopter till närliggande sjukhus. Och på ålderdomshemmet hade personalen ett svårt arbete att få rätt på alla patienter.

Charles Teale, chef för den lokala brandkåren, säger att 23 personer fick föras till sjukhus – och för 10 av dem var tillståndet allvarligt.

Hemmet tar huvudsakligen hand om äldre patienter, men också yngre människor i behov av rehabilitering. Bob Majeski, föreståndare för Greenwood Health Care Center, säger att man lyckades begränsa branden till en avdelning med 60 bäddar.

Mattias Lundell