Agneta Sjödins vän vill bli mänsklig sköld

Deepak Chopra hoppas få med sig påven till Bagdad

NYHETER

Deepak Chopra har kallats världens viktigaste guru.

Nu vill han resa till Bagdad tillsammans med påven för att agera mänsklig sköld.

– Det är bra att han engagerar sig, säger vännen Agneta Sjödin.

Foto: sofia ekström
nära vänner Deepak Chopra är kändisarnas favoritguru och Agneta Sjödins nära vän. Nu vill ha resa till Bagdad och agera mänsklig sköld.

Indiske Deepak Chopra är kändisarnas främste filosof. Madonna, Demi Moore och Agneta Sjödin är några av de som tagit hjälp av honom för andlig ledning. Och nyligen skrev amerikanska magasinet Time att han enligt de flesta är ”världens mest betydelsefulla guru”.

Nu ger han sig in i debatten om Irak – på ett drastiskt vis. Deepak Chopra vill ansluta till de över 100 mänskliga sköldar som finns i Bagdad. Och få med sig betydelsefulla personer som påven och Dalai Lama.

–Det finns kreativa lösningar på alla problem, säger han.

Agneta Sjödin tycker att det är viktigt att Deepak Chopra tar ställning.

– Jag tycker att det är bra att han engagerar sig. Han hade inte behövt det och det är en känslig fråga, säger hon till aftonbladet.se.

– Jag beundrar alltid aktivister som vågar ta ställning. Men man måste också försöka förstå alla sidor, annars är man inte ett dugg bättre själv.

Det är inget ofarligt uppdrag Deepak Chopra önskar ge sig in på. Försvarsminister Donald Rumsfeld sa i tisdags att användningen av mänskliga sköldar är en krigsförbrytelse.

– Det är uppenbart att människor som ställer sig på farliga ställen utsätter sig för risker, sa försvarsministern.

Och generalen Tommy Franks – som skulle leda ett anfall mot Irak – säger:

– Vi kommer att göra vårt bästa för att undvika civila förluster, men jag kan säga att vi kommer inte vara 100 procent framgångsrika.

Agneta Sjödin har svårt att förstå USA:s hållning mot de mänskliga sköldarna.

– Jag tycker att det är märkligt. Mänskliga sköldar ser ju bara till att kriget utförs så att så få civila som möjligt behöver lida, säger hon.

Förra helgen gick Agneta Sjödin själv med i den stora demonstrationen mot kriget i Stockholm. Hon hoppas att alla aktionerna har effekt.

– En sådan här aktion skulle – precis som demonstrationerna – göra det omöjligt för USA att bara lämna landet när kriget är över. Det är ett land som är svårt sargat efter år av diktatur och folket behöver hjälp, säger hon.

Deepak Chopra berättar om sina tankar i en intervju med amerikanska GoMemphis. Om situationen i Irak säger han:

– Den är utom kontroll, eftersom alla har blivit så uppfyllda av sig själva och låsta vid en våldsam lösning. En kreativ lösning skulle vara att få påven, Dalai Lama, kändisar och några som har en röst världen över att sitta ned och agera mänskliga sköldar. Jag skulle verkligen vilja åka med dem.

Agneta Sjödin tror att han kan göra allvar av sina tankar.

– Han är en andlig person. Det är klart att han menar allvar, säger hon.

Och hon tror – liksom Deepak Chopra – att han och andra inflytelserika personer kan göra mycket gott.

– Det skulle säkert ha effekt. Det är betydelsefulla personer och det skulle skicka en signal till USA att de måste bry sig om de civila, barn och kvinnor, säger Agneta Sjödin.

Deepak Chopra har haft stora framgångar med sin blandning av västerländsk hälsotänkande och österländsk andlighet. Hans böcker har sålt i över tio miljoner exemplar.

Mattias Lundell