Olof Palme hedrades på årsdagen av mordet

Omkring 40 personer deltog i minnesstund vid graven

NYHETER

STOCKHOLM

Omkring 40 personer kom till Adolf Fredriks kyrka på fredagsmorgonen för att hedra Olof Palme på årsdagen av mordet. Minnesstunden anordnades av Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU). De närvarande nedlade rosor på graven.

Foto: claudio bresciani/scanpix
Mikael Damberg, SSU, lägger ned rosor på Olof Palmes grav.

Förutom SSU:s rosor låg ytterligare en bukett på graven. Den lades dit innan ungdomsförbundet var på plats och kom från Yasser Arafat, palestiniernas ledare.

- Det är ett tag sedan Olof Palme gick bort men han betyder fortfarande mycket i världen trots att det är 17 år sedan han mördades, sade Mikael Damberg, ordförande för SSU och hänvisade till Arafats krans.

- Jag tror inte att Olof Palme haft några problem med att kalla Saddam Hussein en satans mördare. Men jag tror att han inte haft något problem med att vara väldigt tydlig med vem som har befälet när det gäller internationell fred och rätt, och det är FN som ska ha den rollen i världen, sade Mikael Damberg.

Det var fredagen den 28 februari 1986 som dåvarande statsministern Olof Palme sköts ner på öppen gata i korsningen Tunnelgatan-Sveavägen i Stockholm. Mordutredningen har ännu inte lyckats lösa mordgåtan och om åtta år preskriberas brottet.

Lyckas inte Palmeutredarna innan dess går mördaren för alltid fri måndagen den 28 februari klockan 23.21 år 2011.

TT