Är du en fegis, herr minister?

I 282 dagar har Lars Engqvist vägrat möta centerledaren

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
TREDJE GÅNGEN GILLT? Socialminister Lars Engqvist ville möta Maud Olofsson i en offentlig debatt. Hon tackade ja direkt, men mötet har fortfarande, snart ett år senare, inte ägt rum.
NYHETER

Är socialminister Lars Engqvist en fegis?

I maj förra året utmanade han centerledaren Maud Olofsson på debatt. Hon tackade ja.

Men ännu har den inte ägt rum.

Möjligen var det den kommande valrörelsen som satte Lars Engqvists blod i svallning när han den 23 maj förra året skrev brev till Maud Olofsson (c).

Han var missnöjd med centerns samarbete med moderaterna och oroade sig för att partiet banade väg "för ett totalt systemskifte". För att räta ut frågetecknen ville han möta Maud Olofsson "i en offentlig debatt om framtidens sjukvård och välfärd".

Men trots att centerledaren omgående tackade ja till debatten har den ännu inte ägt rum.

Första försöket gjordes under försommaren. Det havererade.

"Hon hade inte tid"

Engqvists version: Maud Olofsson hade inte tid.

Olofssons version: Engqvist tackade nej till torgmöte och till tv:s morgonsoffor. Däremot ville han ha en debatt i Sveriges Radio. Men radion var inte intresserad.

Andra försöket gjordes under valrörelsen. Det havererade också.

Engqvists version: Centern ville träffas i Stockholm, det klarade inte den lokala s-organisationen av. De hade för mycket att göra. Föreslog i stället Botkyrka, Sollentuna eller Värmdö.

Olofssons version: Ville ha täckning av media och trodde därför inte att Stockholms kranskommuner var bra. Bokade lokal i city, Norra Latins konferenscentrum, till 30 augusti. Kvällen innan tackade Engqvist nej.

I slutet av januari tog Maud Olofsson på nytt tag i debattfrågan. Hon skrev till Engqvist.

- Jag finner det angeläget att debattera dessa viktiga frågor om framtidens sjukvård och välfärden med dig. Mot bakgrund av detta inbjuder jag därför dig att möta mig i en offentlig debatt.

Kan mötas i riksdagen

Lars Engqvist svarade att han var glad över inbjudan. Förtjusningen verkar dock vara ganska begränsad. För han ber Maud Olofsson att visa handlingskraft.

- Som riksdagsledamot har du möjlighet att när som helst och i vilken fråga som helst initiera debatt i riksdagen. Så jag ser fram emot ditt initiativ.

Nu var det inte i riksdagen som Lars Engqvist ville möta Maud Olofsson i maj förra året. I politikens värld är det nämligen stor skillnad på en "offentlig" debatt och riksdagsdebatt.

Begränsad debatt

En debatt i kammaren mellan en riksdagsledamot och ett statsråd kallas interpellationsdebatt. Den är inte särskilt lång, handlar oftast om en begränsad fråga och följer särskilda regler. Dessutom får även andra ledamöter delta.

282 dagar har gått sedan Lars Engqvist utmanade Maud Olofsson på debatt och den har fortfarande inte ägt rum. Är socialministern feg eller bara rädd?

Lena Mellin