Schyman föll i gråt i rätten

"Är jag en matta som man kan köra över hur som helst?"

NYHETER

Expressens löpsedel startade en sexterror mot Gudrun Schyman.

Hon attackerades med grova mejl, skamlösa förslag och kränkande kommentarer.

- Jag kände mig väldigt utsatt.

Foto: LOTTE FERNVALL
KRÄNKT AV EXPRESSEN Gudrun Schyman på väg in till Svea hovrätt i går. - Jag blev bestört, sa Schyman om Expressens löpsedel där hon kopplades ihop med en "erotisk film".

Inför en fullsatt sal i Svea hovrätt orkade Gudrun Schyman till slut inte hålla gråten och tårarna tillbaka.

- Är jag en matta som man kan köra över hur som helst? Har jag inget värde, har inte jag samma känslor som andra? Är jag något som man kan spika upp på väggen eller kasta pil på? sa hon.

I går mötte hon Expressens dåvarande chefredaktör Joachim Berner för att berätta hur kränkt hon kände sig i november 2001.

Då möttes hon av löpsedeln "Gudrun Schyman spelar in erotisk film med exman: Man ska bli kåt.

Inne i tidningen fanns rubriken "Jag ställer upp på allt".

- Jag blev bestört och kände mig väldigt utsatt. Jag förstod då att hela Sverige var tapetserat med budskapet att Gudrun vill att man ska bli kåt, säger hon.

Kräver 150 000 kr

Nu kräver hon Expressen på 150 000 kronor för förtal. Dels för att citatet på löpsedeln inte kommer från henne, dels för att den "erotiska filmen" snarare är en dokumentär som bygger på samtal.

Något som varken löpsedel eller rubriker avslöjar.

- För mig och för alla läskunniga var det solklart "Hon ska medverka i en porrfilm".

Löpsedeln utlöste också en mejl- och brevstorm från personer som kraftigt ifrågasatte partiledaren. Flera brev var grova och vissa innehöll skamliga förslag.

- Jag har fått både mejl och brev som var nedsättande och kränkande kommentarer. Även i media fanns ledarkommentarer om att "nu ska hon vara med i porrfilm", säger Gudrun Schyman.

Expressen försvarar sig med att "erotisk film" inte är detsamma som porrfilm. Tidningen anser också att det är tydligt att citatet "Man ska bli kåt" inte kommer från Gudrun Schyman utan från hennes ex-man Lasse Westman.

- Uttrycket "man ska bli kåt" är inte nedsättande. Det har ingen ärekränkande innebörd även om man tror att det är Gudrun Schyman som säger det, säger Expressens advokat Ulf Isaksson.

- Att en person känner obehag räcker inte för att konstatera brott mot tryckfrihetsförordningen, säger han.

Dom om tre veckor

När saken prövades i tingsrätten förra våren fälldes tidningen först av en jury, men friades senare av tingsrätten. Schyman överklagade och om tre veckor faller domen i Svea hovrätt.

- Det måste finnas en gräns för vad media får göra. Det är oerhört manipulativt att sätta ihop saker jag inte sagt. Som om det är tillåtet att göra vad som helst, säger Gudrun Schyman.

Hennes karriär har varit kantad av tårar

Jessica Ritzén