FN och Irak i samtal om att skrota robotar

I dag går fristen ut - Irak måste börja skrotningen

NYHETER

BAGDAD

Tjänstemän från FN och Irak möts på lördagsmorgonen för samtal om hur de omstridda al-Samoud 2-robotarna ska skrotas. Det bekräftade båda parter på fredagskvällen.

FN har ålagt Irak att göra sig av med robotarna eftersom dessa sägs kunna flyga längre än de 15 mil som världsorganisationen tillåter.

Efter en tids oklarhet om hur regeringen i Bagdad ställt sig till FN:s krav kom beskedet på torsdagen att irakierna gått med på kravet. Chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix hade gett Irak frist till på lördagen, den 1 mars, då förstörelsearbetet senast måste påbörjas.

- Ett möte hålls under lördagen för att nå en överenskommelse om praktiska detaljer om hur dessa robotar ska förstöras, sade en irakisk tjänsteman.

En talesman för FN:s vapeninspektörer sade att tekniska diskussioner inleds på lördagsmorgonen.

- Därpå kan skrotningsprocessen börja, sade FN-tjänstemannen.

Mycket viktigt besked

Hans Blix, som lämnade en ny delrapport på fredagen till säkerhetsrådet om inspektionerna i Irak, sade att beskedet från Bagdad var "ett mycket viktigt stycke verklig avväpning". I den nya rapporten visade han annars irritation över att "resultaten av avväpningen hittills varit mycket begränsade", skriver AFP.

USA:s regering uttryckte skepsis till Iraks uppriktighet efter beskedet om skrotning av robotarna. På fredagskvällen kallade talesmannen för presidenthögkvarteret Vita husets, Ari Fleischer, beskedet för en "väntad humbug", skriver AFP. Han sade att USA skulle fortsätta trycka på för Iraks avväpning, om nödvändigt med vapenmakt.

Washington "vill leda en koalition som är villig att avväpna Saddam Hussein", sade Fleischer. Också från utrikesdepartementet (UD) kom ett starkt ifrågasättande.

- Att förstöra dessa robotar är inte den fullständiga avväpning som säkerhetsrådet kräver, sade UD-talesmannen Richard Boucher.

200 000 soldater

USA:s har nu över 200 000 soldater på plats runt Irak. Senaste på fredagen flyger en elitdivision med ytterligare 20 000 soldater från Kentucky för att placeras ut i området nästa vecka, sade divisionens talesman John Minton.

Hangarfartyget USS Nimitz har också fått avgångsorder till krishärden. Flygvapnet ska sända dit B 2-bombare, plan av smygartyp och osynliga för radar.

TT/Reuters