Svenska terroroffer kremerades på Bali

På lördagens hölls hinduisk ceremoni över sprängattentatets offer

NYHETER

NUSA DUA

Rester av offer för sprängattentatet på Bali kremerades på lördagen vid en fem timmar lång hinduisk ceremoni i Nusa Dua, en balinesisk semesterort.

Offren kom från USA, Kanada, Frankrike, Sydkorea, Sverige och Indonesien.

Arbetet med att identifiera kropparna efter de omkomna i attentatet har varit mycket komplicerat - bara få av de över 200 personer som dödades i attentatet har kunnat föras hem till de anhöriga.

Personal från de amerikanska och australiska konsulaten deltog i ceremonin. Senare ska askan spridas längs en strand vid Bali.

Därmed avslutas ett kapitel för offrens familjer och intresset riktas mot den kommande rättegången mot de misstänkta gärningsmännen.

Polisen har gripit ett 30-tal personer under de nya hårda terroristlagarna. Polisen har överlämnat bevis och förhörsprotokoll för sju av dem till åklagare. Under nästa månad inleds behandlingen vid flera domstolar på Bali.

En av de sju, Imam Samudra, har genom sina advokater hävdat att han utsatts för tortyr av polisen. Hans akt återlämnades av åklagaren till polisen i lördags med anmärkningen att den var ofullständig och inte dög som underlag för åtal, rapporterar DPA.

Polisen anser att den indonesiska, islamistiska organisationen Jemaah islamiyah ligger bakom sprängattentatet den 12 oktober förra året och att Jemaah islamiyah har band till terrornätverket al-Qaida.

TT-AFP