Vasaloppsmedaljer stulna

Försvann i samband med utställning på bibliotek

NYHETER

Guldmedaljerna till Vasaloppet har stulits från biblioteket i Mora.

Tjuvarna kom över priser till ett värde av mellan 60 000 och 70 000 kronor.

– Prisbordet har minskat lite – innan loppet, säger Håkan Dahlman, prisansvarig på Vasaloppet, till aftonbladet.se.

Polisen har inga spår efter den eller de som någon gång under natten till lördagen slog till mot Vasaloppets prisbord. Det finns inga tecken på inbrott.

Ett 30-tal priser stals från det prisbord som ställts upp på biblioteket i Mora. Förutom de två guldmedaljerna – till segrarna i herr- och damklassen – stals de datorer vinnarna skulle få – och en sexliters magnumbutelj.

– Det är typiskt. Vi hade tidningarna här och gjorde reportage när den överlämnades från leverantören. Vinet kostade 3 000 och skulle gått till vinnaren, säger Håkan Dahlman.

Dessutom försvann merparten av priserna som skulle gå till placeringarna två till femton. Det handlade bland annat om camping- och fiskeutrustningar, kameror och presentkort på stugvistelser.

– Det kommer att bli en prisutdelning som vanligt. Hinner vi inte göra nya medaljer så kommer de att skickas till vinnarna, säger Jenny Olsson, pressansvarig vid Vasaloppet.

Håkan Dahlman försöker nu spärra presentkorten, men räknar med ett bantat presentbord i morgon.

De stulna varorna värderas till mellan 60 000 och 70 000 kronor. Stölden upptäcktes i morse och polisen har inlett en utredning.

Mattias Lundell