Hjärnan bakom 11 september gripen

al-Qaidas militäre befälhavare

1 av 2
Khalid Shaikh Mohammed.
NYHETER

En av hjärnorna bakom attacken den 11 september har gripits.

Källor uppger att al-Qaidas militära befälhavare Khalid Shaikh Mohammed fångats i Pakistan.

Han har själv erkänt hur han planerade attacken.

De pakistanska myndigheterna har bekräftat att den gripne är högt uppsatt inom al-Qaida. Källor har dessutom uppgivit att mannen finns med på FBI:s terrorlista.

Nu avslöjar källor inom den pakistanska säkerhetstjänsten för nyhetsbyrån AFP att den gripne är Khalid Shaikh Mohammed. Denne är en av de två män som erkänt attacken den 11 september.

Erkände

I en intervju med den Qatarbaserade tv-stationen al-Jazeera erkände han och Ramzi bin Alshid att de tillsammans planerade och genomförde attacken den 11 september.

– Vi hade ett stort överskott av bröder som var beredda att offra sig som martyrer, sa Khalid Shaikh Mohammed.

Noggrant planerat

De två berättade om en noggrant planerad attack:

- Vi började planera attackerna mot Washington och New York två och ett halvt år tidigare. När vi började titta på målen fick vi en idé att attackera ett kärnkraftverk, sa Khalid Shaikh Mohammed.

Han, Ramzi bin Alshid och kaparen Mohammed Atta var de enda som visste exakt vad som skulle göras. De övriga kaparna informerades i sista stund.

- De visste bara att de skulle bli martyrer.

Tillslag mot gömställe

Ramzi bin Alshid var den som koordinerade attacken och fanns på plats i Hamburg vid attacken. Senare tog han sig tillbaka till Afghanistan för att träffa bin Ladin och Khalid Shaikh Mohammed. Efter den 11 september befann han sig ett drygt år på flykt – innan Ramzi bin Alshid i höstas greps i Pakistan.

Nu uppges alltså de båda vara infångade. Källorna säger att Khalid Shaikh Mohammed greps i fredags tillsammans med två andra män i ett gömställe, strax utanför den pakistanska huvudstaden Islamabad.

Bekräftas av inrikesministeriet

Gripandet har bekräftats av Iftikar Ahmad, talesman vid det pakistanska inrikesministeriet. Han vägrade säga vem som greps, men säger att det skedde i samband med ett tillslag mot ett gömställe utanför Islamabad.

Talesmannen bekräftade också att en av dem ”misstänks vara en toppman i al-Qaeda” och att denne – liksom ytterligare en av de gripna – ursprungligen kommer från Mellanöstern. Också den andre mannen ska ha kopplingar till terrornätverket.

Den tredje misstänkte – Abdul Qadoos – är pakistanier och kopplas till en lokal terrororganisation.

Utlämnas till USA

Khalid Shaikh Mohammed kommer att utlämnas till USA, sade Pakistans informationsminister Sheikh Rashid Ahmad på lördagen enligt Reuters.

- Just nu kan jag inte säga om Muhammad kommer att förflyttas i morgon eller nästa vecka, förklarade Ahmad.

- Det kan bli nästa vecka, det kan bli i morgon.

I Washington välkomnades gripandet av Vita huset.

”USA prisar de pakistanska och amerikanska myndigheterna för en framgångsrikt slutförd gemensam operation som lett till att åtskilliga al-Qaida-aktiva, bland dem Khalid Shaikh Mohammed, gripits”, hette det i ett uttalande som Vita husets talesman Ari Fleischer läste upp.

Fleischer beskrev enligt TT Shaikh Mohammed som en av Usama bin Ladins ”högsta och viktigaste medhjälpare, en central planerare inom al-Qaida och hjärnan bakom attackerna den 11 september”.

Fakta / Khalid Shaikh Mohammed

Mattias Lundell