Khadaffi i gräl med Saudiarabiens ledare

Stormigt arabiskt toppmöte om Irak-krisen

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
Libyens ledare Muammar Khadaffi under det arabiska toppmötet. Khadaffi hävdade att Saudiarabiens högste härskare kung Fahd var redo att "gå i allians med djävulen".
NYHETER

SHARM EL-SHEIKH

Saudiarabiens ledare kronprins Abdullah Bin Abdel Aziz stormade på lördagen ut från Arabförbundets toppmöte i Sharm el-Sheikh om Irakkrisen efter ett häftigt gräl med Libyens ledare Muammar Khadaffi om saudiernas relationer till USA, berättade delegater.

Egyptens stats-tv bröt sina sändningar från det just inledda toppmötet före kronprinsens uttåg, men delar av meningsutbytet mellan de båda arabledarna hade då sänts.

Khadaffi hävdade bland annat att Saudiarabiens högste härskare kung Fahd var redo att "gå i allians med djävulen" för att försvara det egna kungadömet efter Iraks invasion av grannlandet Kuwait 1990. Han förklarade att hela Arabiska halvön nu i praktiken blivit "ett amerikanskt protektorat".

Hårda ord

Kronprins Abdullah grep då ordet, sade att "Saudiarabien går inte alls kolonialismens ärenden" och genmälde till Khadaffi:

- Med vems hjälp kom ni egentligen till makten? Ni är en lögnare och graven väntar på er.

Enligt delegater vägrade dock den libyske ledaren att ta tillbaka sina anklagelser, som bottnar i att Saudiarabien tillåter USA att hålla soldater på saudisk mark.

När kronprins Abdullah tågat ut ur salen ajournerades toppmötet medan andra deltagare försökte lugna de libyska och saudiska delegationerna.

Förslag om exil

Före ajourneringen föreslog Förenade arabemiraten enligt Reuters att Iraks president Saddam Hussein och hans närmaste rådgivare skulle avgå och lämna sitt hemland. Det är första gången som någon arabstat officiellt sagt att den irakiska ledningen borde gå i exil - en lösning som USA förordat för att undvika ett krig men som arabländerna hittills avvisat som otillbörlig inblandning i Iraks inre angelägenheter.

Även om många araber gladeligen skulle se Saddam Hussein försvinna från presidentposten är det synnerligen kontroversiellt av ett annat arabland att uppmana en arabisk ledare att avgå och dra utomlands. Somliga menar att det kan skapa ett farligt exempel i en region där få ledare kan berömma sig av att vara demokratiskt valda.

Text mot kriget

Bara några timmar före toppmötets början på lördagen hade arabländernas utrikesministrar enats om en resolution som avvisar ett krig mot Irak, rapporterade DPA.

- Beslutet var enigt och ska läggas fram inför statscheferna, sade förbundets generalsekreterare Amr Moussa.

Ministrarna diskuterade också möjligheten att sända en delegation till Bagdad och Washington. Även delegaterna från Kuwait och Qatar, där över 100 000 amerikanska och brittiska soldater förbereder sig för ett angrepp på Irak, deltog i ministermötet.

Arabförbundet hoppas att toppmötet i Sharm el-Sheikh ska överbrygga sprickan som öppnat sig mellan de 22 medlemsländerna under Irakkrisen. Bland annat väntas statscheferna diskutera det resolutionsutkast som utrikesministrarna arbetat fram. I utkastet uppmanas medlemsstaterna bland annat att inte delta i ett krig mot Irak.

I slutdeklarationen från mötet i Sharm el-Sheikh deklarerade arabländerna

att de inte kommer att delta i ett krig mot Irak.

Försökte storma ambassad

I kommunikén, som efter mötet lästes upp Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa, manar de till en fredlig lösning på konflikten om Iraks eventuella massförstörelsevapen och uttrycker åsikten att vapeninspektörerna ska ges tillräckligt med tid för att avsluta sitt

uppdrag.

När nyheten om praktgrälet på mötet blev känd samlades libyska demonstranter utanför Saudiarabiens ambassad i Tripolis. Kravallpolis ingrep för att hindra demonstranterna från att storma ambassaden och flera människor skadades.

TT-AFP