”Fyra irakiska robotar skrotades i dag”

Irakiska uppgifter: Skrotningen som FN kräver har inletts

NYHETER

I dag hade Irak sista chansen att börja förstöra sina missiler.

I kväll bekräftade FN-inspektörerna att arbetet börjat.

På lördagen förstördes fyra al-Samoud 2 missiler.

Foto: AP
En AL-Samoud 2-missil på en tv-bild från 22 februari. FN har krävt att Irak skrotar sina Al-Samoud 2-robotar med start senaste i dag, 1 mars. I dag meddelades att arbetet med skrotningen har påbörjats.

En högt uppsatt irakisk tjänsteman sa på lördagen till AP att de fyra missilerna förstördes i a-Taji området, tre mil norr om Bagdad.

I området finns flera fabriker som tillverkar missilerna som FN hävdar har en längre räckvidd än de 150 kilometer irakiska vapen får ha.

Hiro Ueki, talesman för FN-inspektörerna sa strax därefter att en grupp inspektörer på lördagen skulle åka till fabriken.

Men först på lördagkvällen kunde inspektörerna ge den slutgiltiga bekräftelsen på att fyra missiler förstördes under lördagen.

Irakiska tjänstemän uppgav också att bränsletillverkningen nu stoppas. Odai al-Taie, som leder det irakiska informationsministeriet, säger att inspektörerna kommer att beslagta en form som används för att ta fram fast bränsle.

För FN-inspektörerna har missilerna blivit en viktig fråga. Och pressen har varit stor på Irak inför Hans Blix rapport i säkerhetsrådet i dag.

Unmovic-chefen beordrade Irak att förstöra missilerna, bränslet och de system som används för att ta fram al-Samoud 2 missiler när tester antydde att vissa av dem kan flyga längre än de 15 mil de tillåts. När Irak i går gav efter sa Blix:

– Det är ett viktigt prov på verklig avväpning.

USA och Storbritannien – som driver den hårdaste linjen mot Irak – menar dock att det inte räcker att Irak förstör sina missiler. Redan på fredagen kallade talesmän för Bush det irakiska utspelet för en bluff – och betonade att man kräver total nedrustning.

På lördagen återupptogs också de intervjuer som inspektörerna genomför med irakiska forskare. Efter Hans Blix möte i Bagdad den 7 slutade irakierna att samarbetat.

Mattias Lundell