Ungdomar skadade vid kaos i Älmhult

Panik vid insläppet till Balders hage – 15–20 skadade

NYHETER

ÄLMHULT

Mellan tio och femton ungdomar skadades på lördagskvällen under panikartade scener vid insläppet till nöjespalatset Balders hage i Häradsbäck i södra Småland.

Några av dem föll och klämdes hårt då hundratals unga tryckte på för att komma in och se rockgruppen The Sounds spela. Andra drabbades av panikångest.

Balders hage två mil öster om Älmhult är ett av Smålands populäraste nöjesställen och kan hysa en publik på 2 200 personer. På lördagskvällen kom ungdomar med bussar från hela Sydsverige för att följa The Sounds rockkonsert.

Tumultet uppstod vid 21-tiden, rapporterar Smålandspostens nätupplaga.

Först efter en och en halv timme var ordningen någorlunda återställd och den försenade konserten i full gång. Då patrullerade ett 50-tal polismän nöjespalatset som till delar var omgivet av kravallstaket.

Åtta ambulanser

Åtta ambulanser ryckte ut och tre ungdomar fördes till sjukhus, ingen med allvarliga skador. Ytterligare fem-tio ur publiken behandlades på plats, uppger Jerry Prim, vakthavande polisbefäl i Växjö, för TT.

- Nu ringer det massor av oroliga föräldrar men dessbättre kan vi lugna dem. En del av ungdomarna drabbades mest av panikångest.

Enligt Prim var tillströmningen av ungdomar i och för sig inget problem men kaos uppstod när de flesta kom ungefär samtidigt. Till tumultet bidrog också att det fanns en hel del överförfriskade i publiken.

- Vi stoppade tillfälligt nytillkomna bussar, men även de släpptes fram efter en stund. Senare gav vi klartecken till att konserten kunde börja, annars hade det säkerligen blivit mycket värre.

Polisen i Kronobergs län fick under kvällen förstärkningar från Blekinge och Skåne. En krisgrupp bildades tillsammans med SOS Alarm.

TT