Här slog polisen till mot al-Qaida

1 av 2 | Foto: REUTERS
POLISEN STORMADE IN Ahmed Qadoos familj förnekar al Qaidaledaren Mohammed greps med Qadoos i går. - Det var ingen annan här än familjen, säger en släkting.
NYHETER

För bara en vecka sedan var Mohammed nära att gripas.

Då kom han undan.

Men den man som greps i hans ställe avslöjade den efterlyste terroristens gömställe.

Förutom al-Qaidaledaren Mohammed greps i går en annan man med rötter i Mellanöstern, samt pakistaniern Ahmed Ahmed Qadoos, 42.

- För en vecka sedan var Mohammed mycket nära att gripas i Quetta. Vid samma tillfälle greps ytterligare en man från Mellanöstern. Tack vare hans information kunde vi spåra Khalid Shaikh till Rawalpindi, sa en pakistansk regeringskälla i morse.

Gripandet i staden Rawalpindi i närheten av Islamabad skedde i det hus där Qadoos bor med sin pappa.

Men Omar Qadoos, Ahmeds kusin, uppger att bara Ahmed, hans fru och två barn befann sig i huset. Utanför stod en vakt.

Skottlossning

- Polisen bultade på dörren och stormade in. Det avlossades några skott, men ingen skadades. De slog ner vakten och bröt upp låset på dörren, sa Omar Qadoos.

Med vapen riktade mot familjen beslagtog polisen kassettband, en dator och disketter.

Omar Qadoos uppger att männen sedan lämnade huset med kläder, papper och andra prylar strödda över golvet.

FBI ville i morse inte kommentera uppgifterna om deltagandet i räden.

Pakistans president Pervez Musharraf har tidigare uppgett att ett begränsat antal FBI-agenter befinner sig i Pakistan. Politiskt är amerikanernas närvaro mycket känslig.

FBI ligger lågt

- De är bara här för att bidra med underrättelseinformation om al-Qaida eller talibanflyktingar från Afghanistan, har Musharraf sagt.

Pakistansk polis och underrättelsekällor har dock bekräftat att FBI-agenter varit involverade i så gott samtliga terrorgripanden i Pakistan.

Pakistanska myndigheter beräknar att sammanlagt mer än 420 al-Qaida- och misstänkta talibanmedlemmar har överlämnats till USA.

Magnus Sundholm