Han greps av USA-agenter

Hjärnan bakom terrorattacken 11 september fast i Pakistan

1 av 2 | Foto: reuters
GRIPEN Khalid Shaikh Mohammed, 37, pekas ut som hjärnan bakom terrorattacken 11 september 2001 och en rad andra terrordåd. I går greps han av amerikanska och pakistanska agenter i Pakistan. Nu ska al-Qaidaledaren lämnas ut till USA.
NYHETER

LOS ANGELES

Klockan var tre på morgonen när amerikanska och pakistanska agenter i går slog till mot ett hus i Rawalpindi.

Minuter senare kom de ut med bytet:

Khalid Shaikh Mohammed - terroristen som haft en prislapp på mer än 200 miljoner kronor på sitt huvud.

- Det här är fantastiskt, jublade president Bush i morse.

Bara timmar senare gick Pakistan med på en amerikansk begäran att utlämna Muhammed till USA.

- Exakt när det kommer att ske vet jag inte. Det kan göras om en vecka, det kan göras i morgon, sa Pakistans informationsminister Sheikh Rashid Ahmed.

Ända sedan Khalid Shaikh Mohammed planerade terrorattacken mot USA har han varit en av världens mest jagade män.

Nu kan mannen som använt 27 olika namn och kallats al-Qaidas vd strykas från listan.

- Det är ett dramatiskt gripande av någon som är direkt ansvarig för katastrofen den 11 september 2001, säger CIA:s före detta säkerhetschef, Vince Cannistraro.

Underställd Usama

Mohammed, 37, var enligt amerikanska regeringskällor direkt underställd bin Ladin. Det var han som på ledarens uppdrag planerade och koordinerade nyckelinsatserna inför terrordådet.

- Han har haft en hand med i så gott som vartenda terrordåd som al-Qaida varit inblandad i de senaste tio åren, säger en amerikansk källa.

Ekonomiskt är Mohammed knuten till al Qaidas operativa verksamhet. Han uppges ha finansierat flera av kaparnas resor och utbildning.

Hans före detta medhjälpare, Ramzi Binalshibh, ingick i samma terrorcell i Hamburg som bland andra chefskaparen Mohammed Atta.

Binalshibh greps i september i fjol i Karachi, Pakistan.

I slutet på 90-talet besökte Mohammed Tyskland flera gånger. Resorna tros ha utgjort del i planeringen av terrorattackerna.

Hatet mot USA hindrade inte Kuwaitfödde Mohammed att studera i landet.

I början av 80-talet läste han vid Chowan College i North Carolina innan han fortsatte utbildningen till ingenjör på ett amerikanskt universitet.

- Han gillade inte den amerikanska livsstilen. Han pratade inte med amerikanska studenter. Han var konservativ och tog inte kvinnor i hand, säger Mohammed al-Bulooshi som kände den blivande terroristen under studietiden.

För al-Qaida torde gårdagens gripande vara ett svårt slag.

Bara bin Ladin, och kanske hans högra hand, Ayman al-Zawahri, rankas högre på CIA:s lista än Mohammed.

- Muhammed lär ha vetskap om kommande operationer både i USA och på andra platser, säger Cannistraro.

Talade med bombaren

Förutom attacken den 11 september 2001 misstänks Mohammed för inblandning i en rad andra terrordåd. Han har bland annat knutits till bombattacken mot en synagoga i Tunisien den 11 april 2002, då 19 personer dödades, många av dem tyska turister.

Enligt tysk polis pratade Mohammed i telefon med självmordsbombaren, Nizar Naouar, tre timmar innan attacken genomfördes.

1993 jobbade han med den nu livstidsdömde Ramzi Yousef i terrorattacken mot World Trade Center, och två andra terrordåd i Filippinerna.

Enligt utredare i Kuwait och USA är Mohammed farbror till Yousef.

Gripandet i går gör att de båda släktingarna kan komma att återförenas.

Bakom galler.

”Han har varit med om alla

Förutom terrorattacken mot New York och Washington den 11 september 2001 misstänks Khalid Shaikh Mohammed ha varit inblandad i de flesta av al-Qaidas terroristdåd de senaste åren.

Här är några av dem.

De är de tio mest jagade ledarna

Magnus Sundholm