Eldade upp skoter – räddade vän

Räddnings- tjänsten hittade inte olycksplatsen i dimman

NYHETER

En 19-årig man vårdas för allvarliga skador på Sollefteå sjukhus efter en skoterolycka. Hans kamrat var tvungen att tända eld på sin skoter för att räddningstjänsten skulle hitta olycksplatsen.

Foto: STEFAN SUNDQVIST
Resterna av den uppeldade snöskotern.

Det var i går vid halvtolvtiden som den 19-åriga skoterföraren körde in i en uppskottad snöhög och gjorde en luftfärd på 20 meter.

Mannen vårdades i natt på sjukhuset i Sollefteå för allvarliga ben- och kotfrakturer.

Den 19-årige mannen och hans yngre kamrat satte sig på varsin skoter för att åka den sju mil långa sträckan från Skorped till Sollefteå i går morse.

De skulle köpa pizza. Men några få kilometer norr om Sollefteå, Skedomsbodarna, fick färden ett hastigt slut.

Hittade inte männen

- Det är en fruktansvärt tragisk olycka. De hade kört fel och såg aldrig den tre meter höga snöhögen. Mannens vänsterben var i en onaturlig vinkel, säger Michael Söderqvist.

Räddningstjänsten hade stora problem att finna de båda männen eftersom de inte visste var de befann sig, men Telia lyckades till slut pejla in den ena mannens mobiltelefon till ett kvadratmilt stort område. Området där männen befann sig var täckt av dimma.

Svåra smärtor

Till slut kom kamraten på idén att tända eld på sin skoter så att räddningspersonalen kunde hitta dem. Med hjälp av ett flygplan kunde sedan olycksplatsen lokaliseras.

Michael Söderqvist är medlem i Solsidans skoterklubb. Han var på en skoterträff två mil bort från olycksplatsen när larmet från räddningstjänsten kom. Han var förste man på plats.

- Killen hade svåra smärtor. Han kunde inte ligga på rygg utan låg på magen. Det såg verkligen otäckt ut, säger Michael Söderqvist.

- Det känns alltid extra jobbigt när det är unga människor som skadas, säger han.

Zendry Svärdkrona