Razzia mot nazifest efter vapenlarm

Söderhamn: 25 personer förhördes under natten

NYHETER

SÖDERHAMN

Polisen i Gävle spärrade natten till söndagen av en lokal i Söderhamn där omkring 30 nazistsympatisörer höll en fest. Skälet till ingreppet var uppgifter om vapen i huset.

Tillsammans med tio poliser från den nationella insatsstyrkan gick polisen in i lokalen vid flottiljområdet i södra Söderhamn omkring klockan halv två på morgonen och upplöste festen som pågått sedan eftermiddagen.

Området spärrades av och sattes under bevakning. Under söndagsförmiddagen ska polisen söka igenom lokalen efter vapen. Innan polisen tog sig in i huset hade beslut om husrannsakan fattats av länets beredskapsåklagare.

Omkring 25 personer mellan 18 och 30 år fanns kvar på festen när den avbröts av polisen. De förhördes under natten om eventuella vapenbrott.

Polisen fick tips om festen redan vid 16-tiden på lördagseftermiddagen. Lokalen hade hyrts av en privatperson med motiveringen att man skulle hålla ett födelsedagskalas. Omkring ett hundratal nazister från hela Sverige besökte lokalen under eftermiddagen och kvällen.

Först på kvällen kom uppgifterna om att det skulle finnas vapen i huset. Att polisen väntade så länge med att gå in berodde bland annat på att man inväntade poliserna i den nationella insatsstyrkan som är placerad i Stockholm.

Razzian genomfördes utan några större oroligheter. Polisen gjorde inga undersökningar av festlokalen under natten och visste därför ännu inte om den innehöll några förbjudna nazistsymboler.

TT