Vilse? Skyll på hormonerna

Studie: Kvinnor har sämre lokalsinne än män – en gång i månaden

NYHETER

Kvinnor hittar sämre än män – vissa delar av månaden.

Det slår en amerikansk forskningsrapport fast.

Foto: andreas lundberg
hormonerna får dig att gå vilse Svårt att orientera dig? Kan bero på ägglossning – åtminstone om man får tro en amerikansk studie som hävdar att lokalsinnet är sämre när östrogenhalten är hög.

Det är en gammal sliten klyscha som dammas av i den amerikanska forskningsrapporten. Det har länge sagts att kvinnor skulle ha sämre lokalsinne än män – nu visar det sig att det kanske finns en sanning i påståendet.

Det finns en rad studier som visat att lokalsinnet är nära kopplat till människans könshormoner. Nu visar en forskningsrapport, som tidningen Boston Globe tagit del av, att kvinnor har som svårast att hitta rätt ur en labyrint i samband med ägglossningen – när östrogennivån är som högst.

Hittar lättare under mens

I samband med menstruationen gäller det motsatta då hittar kvinnor nästan lika bra som män, eftersom östrogennivån då ofta sjunker.

Forskarna är medvetna om att rönen kan skapa fördomar – och bli betraktade som nonsens.

– Det är okej att säga att testosteron påverkar aggressivitet och att östrogen kan göra en lättretlig, säger professor Deborah Saucier till Boston Globe. Det är betydligt värre att säga att det påverkar din matematiska förmåga eller din förmåga att träffa rätt. Jag tror inte att kvinnor är medvetna om det.

Experimentet genomfördes av psykologen David Widman i Pennsylvania. Han testade 19 manliga och 47 kvinnliga studenter (vid olika perioder i menstruationscykeln). Uppgiften var att navigera sig ur ett virtuellt sjölandskap i dimma – först med landmärken, sedan utan.

När landmärkens fanns med var resultaten nästan helt lika mellan män och kvinnor under menstruationen – 11,5 respektive 11.8 sekunder i genomsnitt. Sämst lyckades de kvinnor som hade högst östrogennivåer, med ett genomsnitt på 16,7 sekunder.

Resultaten väcker irritation

Utan landmärken blev resultatet ännu tydligare. Förr männen tog det 22,5 sekunder, för kvinnor under menstruationen tog det 29,6 sekunder och för kvinnorna med östrogennivå tog det 83,5 sekunder.

David Widman berättar att detta ledde till viss irritation i de efterföljande diskussionerna och flera av de kvinnliga studenterna uppfattade rönen som nonsens.

Mattias Lundell