”Fel fokus i sökande efter irakiskt hot”

Förre inspektions- chefen Rolf Ekéus: Leta efter nya vapen

NYHETER

BAGDAD/STOCKHOLM

Politikerna i FN:s säkerhetsråd och inspektörerna i Unmovic borde ägna sig mer åt Iraks eventuella nya vapenproduktion, anser förre inspektionschefen Rolf Ekéus.

- Han kan ha rätt, och han kan ha fel, säger Unmovics Hiro Ueki, till TT.

Foto: AP
Rolf Ekéus rapporterar inför FN 1997.

Ekéus var mellan 1991 och 1997 chef för FN:s vapeninspektionsprogram Unscom (Unmovics föregångare). Han tycker att mer fokus bör läggas på vad som hänt på senare tid, än på de irakiska vapenprogram som nu varit kända i tolv år.

- Där är jag lite kritisk mot Unmovic, och främst mot politikerna i säkerhetsrådet. De programmen är politiskt intressanta för att de bevisligen funnits. Om man verkligen är oroad över massförstörelsevapen i Irak ska man nog fokusera på vad som hänt mellan 1998 och 2002, säger Ekéus till TT.

Två problem

Enligt honom åberopas ständigt främst två problem: Oredovisade så kallade tillväxtmedier för odling av biologiska vapen, exempelvis mjältbrandsbakterier, samt oredovisade kemiska så kallade prekursorer för nervgiftet VX.

Unscom fann under sin tid i Irak att landet importerat 39 ton av tillväxtmedier. Vetenskapsmännen hittade och förstörde också färdigproducerade bakterier, men bara till en mängd som motsvarar 22 ton av tillväxtmedierna.

Frågan är nu vad som hänt med övriga 17 ton, och samma bristande redovisning kan appliceras på kemiska vapen, enligt Ekéus.

- De kan ju ha hällts ut, som Irak säger. Det skulle i så fall vara svårt att kontrollera, men det är inte så intressant.

Själv oroas han betydligt mer av hur den kunskap Irak bevisligen besitter har använts under FN-inspektörernas frånvaro. Enligt Ekéus lärde sig irakierna tidigt att inte förproducera stora mängder av särskilt kemiska vapen.

- De blir en belastning, som läcker och är svåra att lagra. Kvaliteten försämras snabbt. De gick redan i slutet av Irankriget (1980-88) mer in för produktion avsedd för direkt användning på slagfältet, säger han.

- Det är jag orolig för att man ägnat sig åt de senaste åren. Att man testat, kört prover, utvecklat kvaliteten så att man i en krissituation snabbt kan ta fram vapen, fortsätter Ekéus.

Potential

Hiro Ueki, presstalesman för Unmovic, håller med om att Irak har - och även hade mellan 1998 och 2002 - potentialen, kunskapen och utrustningen.

- Det är naturligtvis någonting vi funderar över, om någonting förbjudet hände under de år FN inte var här. Men vårt mandat nu är att kontrollera den irakiska dokumentationen av tidigare program, säger Hiro Ueki till TT i Bagdad.

TT: Är just nu en sådan krissituation som gör att Irak kan ha börjat producera?

- Vi vet inte - och innan vi hittat några ovedersägliga bevis, den rykande pistolen - kan vi inte göra något. Det är ju också därför som har vi sagt att vi glatt välkomnar alla uppgifter och underrättelser som FN:s medlemsländer kan ge oss.

Ändå påpekar Ueki att Unmovic enligt FN-resolution 1 441 har rätt att fritt röra sig och besöka alla platser i Irak. Och det vet även Rolf Ekéus.

- Han kan ha rätt, och han kan ha fel, säger Ueki.

Karl Vicktor Olsson/TT Tomas Bengtsson/TT