”Vi anfaller Irak inom tre veckor”

USA och Storbritannien redo för krig – oavsett hur FN röstar

NYHETER

LONDON

USA och Storbritannien är redo för den första bombvågen över Irak direkt efter omröstningen i FN:s säkerhetsråd om en ny resolution - oavsett utgången av omröstningen.

Det sade ledande medlemmar i den brittiska regeringen i tidningen Sunday Telegraph på söndagen.

De brittiska ministrarna sade att det dröjer två, högst tre veckor tills anfallet drar i gång.

- Det känns brådskande, sade en anonym minister och tillade att det nu råder en "falsk fred".

Oavsett vinst eller förlust i FN ska den irakiska armén plattas till och det nästan genast, sade en annan av ministrarna.

- Vi tänker inte dröja.

Premiärminister Tony Blair uppges vara säker att på att det senaste resolutionsförslaget - från Spanien, Storbritannien och USA - segrar till sist i säkerhetsrådet. Förslaget hävdar att Irak inte åtlytt FN:s krav på avväpning, något som skulle rättfärdiga bruk av våld mot president Saddam Hussein och hans regering.

Den första bombvågen in över Irak väntas följa snabbt efter omröstningen, skriver tidningen.

Dubbelt bakslag för USA

USA led två kraftiga bakslag under lördagen för sin uppladdning mot Irak.

Efter viss förvirring stod det klart att det turkiska parlamentet vägrat godkänna att USA förlägger 62 000 soldater i Turkiet inför ett krig. Parlamentet röstade emot ett regeringsförslag om att släppa in USA-trupperna.

De 62 000 soldaterna skulle enligt planerna öppna en nordlig krigsfront i Irak, som därmed står inför anfall från två håll.

USA:s andra motgång var en omröstning inom Arabförbundet. Förbundets 22 medlemsstater "avvisade fullständigt" att någon arabisk stat deltar i en USA-ledd militär insats, som ska tvinga Irak att ge upp sin påstådda arsenal med massförstörelsevapen.

Omröstningen var en eftergift både åt Irak, stött av Syrien, och åt Kuwait, Qatar och Bahrain som ingår i en militärpakt med USA. De tre sista kan vid ett krig hävda att de inte deltar direkt, och att de amerikanska soldaterna som finns hos dem är där enligt ett FN-mandat.

I Qatar har USA ett militärhögkvarter som ska samordna en invasion.

Bushplaner för Irak

President George W Bush redovisade i ett radiotal under lördagen fler uppgifter om USA:s planer för Irak efter ett krig. Han upprepade att irakierna ska avväpnas och lovade att bygga demokrati i deras land. Han sade att president Saddam Hussein "inte ska tillåtas förödmjuka och utpressa den civiliserade världen".

Bush hävdade i en kommentar till skrotningen av fyra al-Samoud 2-robotar att detta inte bevisade Iraks vilja att samarbeta med FN.

TT-AFP