Brittiska mänskliga sköldar lämnar Irak

Men svenskarna stannar kvar – och gör som regimen vill

NYHETER

De mänskliga sköldarna får inte bevaka skolor och sjukhus.

Nu lämnar ett dussintal britter Irak – de som är kvar gör som regimen vill.

– Vi accepterar de mål som de väljer. Vi kan vara utan sjukhus och skolor, säger svenske Tommie Löverdal, posterad på ett kraftverk som bombades i förra kriget.

I fredags ställdes de 200 personer – bland dem tre svenskar – som ska agera mänskliga sköldar inför ett val: De kunde stationera sig vid någon av de nio platser som den irakiska regimen valt ut eller återvända hem.

De flesta stannade, men ett dussintal britter väljer nu att lämna landet. Trots att Irak betalar för transporter, boende och mycket av maten, säger talesmannen Christiaan Briggs att det för flera handlade om ekonomiska bekymmer.

Rädda att bombas

För andra handlade det, enligt Briggs, om rädsla. Flera av de platserna som nu valts ut skulle sannolikt bombas vid ett krig.

– Jag tror att vi är på den mest känsliga stationen. Det är den som utsätts först och som har utsatts först, säger Tommie Löverdal.

Utanför står beväpnade vakter – soldater eller poliser – posterade. Och flera som valt att resa hem var besvikna över att inte få agera mänskliga sköldar på sjukhus eller skolor.

– Irakierna tackade nej och sa att skolorna är tomma och att man bara är i vägen på sjukhusen. Men de blev uppgivna och bestörta över detta.

Kraftverk och raffinaderier

De som blev kvar har posterats ut på kraftverk, vattenanläggningar och oljeraffinaderier. Många av målen har kontinuerlig bevakning och vissa angreps av USA i förra kriget.

Tommie Löverdal håller med om att det är en känslig fråga.

– Man får ta seden dit man kommer. Vi har kommit för att hjälpa människorna. Då får de använda oss till det de har bruk för. Även om vi kan ha synpunkter på att det kunde vara annorlunda, säger han.

Men ni gör som Irak vill?

– Ja.

De mänskliga sköldarna har fått mycket kritik. Delar av fredsrörelsen har kallat deras arbete för okritiskt och från amerikanskt håll betraktas användningen av sköldar som ett krigsbrott.

Irakiernas beslut att inte släppa in dem på sjukhus och i skolor har också skapat stora diskussioner bland de mänskliga sköldarna. Men Tommie Löverdal är fortfarande övertygad om att man gör rätt.

– Vi är här för att hjälpa det irakiska folket och gör allt för att det inte ska bli ett krig. Vi pratar hellre om freden och vi gör vårt arbete där vi kan, säger han.

– Vi blir kvar och tar det dag för dag.

Mattias Lundell