Sture, 77, söker jobb för att klara elnotan

Räkningen fördubblades: Jag behöver få in lite extra kronor

NYHETER

När elräkningen mer än fördubblades surnade 77-årige Sture Thomasson till ordentligt.

- Jag blev förbannad, berättar han. De kan ju inte höja med 3 500 kronor utan vidare. Var ska vi pensionärer ta dom pengarna?

I fredags tågade han in på arbetsförmedlingen i Karlskrona och sökte jobb.

I 33 år har Sture Thomasson och hans sjukliga hustru Mary, 78, bott i sin villa på tre rum och kök på Hästö.

Plikttroget har de betalat sina räkningar varje månad.

- Kvartalsräkningarna för el och vatten brukar ligga på 3 200 kronor berättar Sture. Men den senaste var på 6 700 kronor! Av det var 6 000 för strömmen.

Det blev för mycket för Sture och Mary.

Rena chocken

- Nu bor vi i köket, säger Sture. I de andra rummen har vi släckt ner och sänkt värmen. Och jag vet andra pensionärer som ligger kvar i sina sängar hela dagarna för att hålla värmen och spara el.

Han tycker att den senaste elräkningen var rena chocken.

- De kunde ju åtminstone förvarnat och berättat orsaken till höjningen, säger han. Frugan och jag har 9 000 i månaden att leva av, och vi vet vilka utgifter vi har varje månad. Då kan man inte bara höja så här.

- Vi har ju försäkringar som ska betalas. Och läkemedel och en massa andra utgifter. Pensionspengarna går snabbt åt. Vi kan inte klara hur mycket utgifter som helst.

Det var därför Sture Thomasson gick till arbetsförmedlingen i fredags. Han ville ha ett jobb - åtminstone ett sommarjobb.

- Jag behöver få in lite extra kronor om vi ska kunna bo kvar, förklarar han.

Fick ingen hjälp

Han erkänner att han inte hade så stora förhoppningar om anställning - utan att det också var en protest mot myndigheterna.

- Det blev i alla fall stor uppståndelse på arbetsförmedlingen, berättar han.

Åtta, nio personer samlades omkring mig och de skrattade gott. De hade aldrig tidigare träffat en 77-åring som kom för att söka jobb.

- Men någon hjälp hade de inte att erbjuda"

Sture har haft många arbeten i sitt yrkesverksamma liv. Han har varit antikhandlare och har haft olika jobb inom jordbruket.

- Jag är fortfarande pigg och skulle klara av att ha ett jobb, konstaterar han. Samtidigt inser jag ju att de unga måste få jobb i första hand. De har ju också räkningar som ska betalas.

Pelle Tagesson